Astrocenter Urania logo

Астроцентър Урания

Обучение по астрология

Статии

Отвори всички Затвори

Опозиция на Черна и Бяла Луна

Lotus

Павел Глоба, доклад от конференция, Москва, 2018г. 

Моят доклад ще бъде свързан с един цикъл, който не е познат за повечето астролози. В системата, която повече от четиридесет години се опитвам да възраждам и която се основава на учението на Авеста, Зороастризма, астрологията е била задължителна дисциплина. Шестата книга на Авеста е посветена на астрологията. Това е специфично учение и система от познания, вкл. и астрологични. Тя се различава по своята методика, по формата, но базовата основа: планетите и зодиакалните знаци, се взимат предвид както при останалите астрологични системи. Но има определени цикли, които се разглеждат и отчитат само в древната Авеста. В другите системи не съм открил техен аналог. Става въпрос за циклите на т.нар. фиктивни и скрити планети. Те са свързани с най-близкото до нас космично пространство, а именно с орбитата на Луната. Всички знаят Лунните възли, по които се изчисляват циклите на затъмненията. Освен тях, още две точки, принадлежащи на лунната орбита, се взимат предвид.  По-точно главната точка на лунната орбита – нейният апогей. Още в древността тази точка се е именувала Черна Луна. В съвременната Западна астрология тя се нарича Лилит – първата несполучлива жена на Адам, а ние й казваме Друдж, което означава изопачаване на истината, лъжа. С тази точка древните авестийски астролози са свързвали световното зло, фокусирано в нея (на нивото на колективното безсъзнателно). Някои съвременни астролози в значението и начина на проявление на Черната Луна прозират заложеност на фройдистките комплекси и потиснати сексуални желания. … И това може да присъства, но не е водещото значение на Друдж. Основното значение на Черната Луна е изкривяване на истината, изопачаване на базови морални принципи. Това може да се прояви в сексуалните комплекси, във възможността човек да си даде позволение да убие, да открадне, тоест да премине границата на някакво морално Табу. … 

Има астролози, които работят както с апогея на лунната орбита – Лилит, така и с перигея й, който изчислят като опозиция на апогея и му приписват противоположни характеристики. … Ние също го отчитаме в нашата система, но не така категорично. Не казваме, че апогеят на Лунната орбита е зло, а перигеят е добро. Наричаме перигея на Лунната орбита „огледален щит“. През него се проиграва т.нар. мистерия, която много прилича на мита за древногръцкия герой Персей. Той побеждава Горгона Медуза, гледайки на нея не пряко, а в отражението й върху своя щит, защото не е трябвало да я съзира в очите. Смята се, че този огледален щит е „проявител“ на злото. Затова всяка планета, която попада в перигея на лунната орбита, е в огледалния щит и чрез нея злото се проявява по активен начин. Срещу вас, в резонанс с функциите на тази планета, ще има много опоненти.

В нашата школа съществува понятието Бяла Луна. В авестийската система това е седем-годишен цикъл, който има своите ефемериди. Изчислява се въз основа на няколко цикъла, които са взаимосвързани: този на апогея и перигея на лунната орбита и тези на лунните възли. … Това е един от базовите цикли, свързан с Черната и Бялата Луна, когато те застават в опозиция, тоест периодът, през който т.нар. Бяла Луна се намира в точката на огледалния щит. С какво е свързано това? В древното учение на авестийските астролози това е момент на противостоене на доброто и злото – включване на линията апогей и перигей на Лунната орбита. 

Какво за нас е Бялата Луна? Това е определен етичен императив. Наричаме тази точка Арта – път на праведността. Това са морални табута, през които човек не може да прекрачи, морално-нравствени ограничения, някакъв висш закон (вътрешен).

През какъв период от време имаме противостоене на Черна и Бяла Луна? Когато започнах да изследвам този цикъл, ми стана много интересно, защото установих, че това се случва веднъж на всеки 33,5г. Може да се замислим за различни странни аналогии, свързани с тази възраст (напр. земната възраст на Исус Христос). Именно сега, през тази година, на 18 септември 2018г., ще има такова противостоене. Спомнете си преди 33,5 години какво се е случвало? Каква е била конфронтацията между доброто и злото? Падало се е на 18 март 1985г. На 11 март 1985г. на власт дойде президентът Горбачов, а ден по-рано почина Черненко. На следващия пленум Горбачов презентира новата си програма, наречена Перестройка, и я залага като цикъл за следващите 33 години. Сега се завършва този постперестроичен период. 

По-предишният период на противостоене е бил през септември 1951г. Това е Корейската война - точка на невъзвръщане към старото … Сталин умира година и половина по-късно.

На 5 март 1918г., което е два дни след подписването на Брест-литовския мирен договор, като опозицията се е държала и през ноември и декември 1917г. Когато опозицията приключва през юни 1918г, последният руски цар – братът на Николай II - бива убит. Той се казва Михаил. Ето конфронтация, ето два противоположни свята, ето ви антиномия. Сами ще проверявате как работи този цикъл, свързан с нравствените избори – на всеки 33,5 години. – точка  на нравствения императив. 

Сега живеем в много интересно време на антиномия – ние или те - залага се програма, която ще се разгръща цели 33,5 години. 

Много е интересен цикълът на Бялата Луна. На всеки 7 години от живота, като правило, не се допуска да се издигнат хора, които са подлеци и злодеи. Годината на живота, която е кратна на 7, например, ознаменува края на кариерата на А. Хитлер – 56г. Тоест, хора, които нарушават нравствения императив, биват ограничени на тази възраст. …

В  момента се намираме пред много сериозна конфронтация. На 18 септември 2018г. Планетите ще са разположени под формата на "кръст". Наричам го «черен квадрат» (90х4). Сега може да се повтори онова, което е било през 1918г. Тогава също е имало такъв черен квадрат. .. 


Източник: https://www.youtube.com/watch?v=p_YrBkeTKEs&feature=youtu.be

Превод от руски: К. Иванова

Предишна Опозиция на Черна и Бяла Луна Следваща
Задвижва се от Silla.IO PHP Application Development Framework