Astrocenter Urania logo

Астроцентър Урания

Обучение по астрология

Статии

Отвори всички Затвори

Луна без курс в наталната карта

Lotus

Доклад на Андрей Мильвидский

Положението на Луна без курс в наталната карта понякога може да бъде парадоксално. Може да се случват събития, които не зависят от волята на човека. Възможно е събития, които започват на Луна без курс, да имат своеобразно, неочаквано разрешение. Най-интересното е, че тези събития се актуализират, когато Луната по Транзити отново е без курс. Казват, че, когато човек започва някакво дело, а Луната е без курс, то няма да има голям потенциал за развитие. По време на Луна без курс може да има ситуации, които са от миналото. Хора споделят, че когато на небето има Луна без курс, получават някаква много необичайна информация.

Интересно ми беше да проверя как се проявява тази Луна в наталната карта.
Искам да кажа за някои изводи, свързани с разглеждането на карти на хора, които имат Луна без курс в наталната карта. Има изследване „Психологическое значение кризиса рождения“  на Кристиан Боруп, датски астролог, който подхожда към наталната карта като към хорарна и разглежда последния разходящ и предстоящия сходящ аспект на Луната, за да направи прогноза за съдбата на човека, за развитието на основните събития и тенденции в неговия живот. В частност той анализира аспектите на Луната. Разглежда последния аспект на Луната, който тя е правила преди раждането на човека, както и този, който престои да направи.

Класическото определение за Луна без курс е такава, която до напускането на знака, в който се намира, няма да сключи нито един мажорен аспект. След като анализирах много карти, стигнах до извода, че трябва да се взима и Квинконсът като аспект.
Има вариант, когато Луната е без курс, но формира сходящ аспект с планета, която се намира в следващия знак. При Михаил Борисович е така, Луната му се намира на края на Близнака, но тя върви към съединение с Уран в съседния знак.

Опитах се да разгледам неаспектирана Луна в наталната карта. Това подчертава Луната в картата.
Също разглеждах Луна в критичен градус, като положение на Луната в последните 3 градуса на знака.
Опитах се да направя анализ за взаимоотношенията на децата с родителите, с майката предимно, в зависимост от това какви аспекти има наталната Луна. Разглеждах я като определен модел на човешкия живот.

Да започнем с Луна без курс.
Важно е да се види какъв е последният аспект, който Луната е правила, преди да стане без курс и да се види аспектът, към който върви. Като правило това са рамките на житейския й път. Човек може да има семейство, което е стабилно, но в живота му се случват ситуации, които не зависят от него. Аспектите на Луната могат да видоизменят ситуацията. Обикновено това е определена емоционална отстраненост, която може да наблюдавате в най-личните контакти на човека. Понякога това е неадекватност, но трябва да се потвърди от други аспекти и показатели; потребност да се затвориш в собствения свят; дава по-високо ниво на чувствителност и реагентност,  но, разбира се, трябва да се отчита в кой знак се намира. Има елемент на предопределеност на ситуациите, които се формират в живота на човека и в същото време елемент на свобода в избора на своя път.

Отрицателните страни на Луна без курс, които трябва да се потвърдят и от други аспекти, са:

- неустойчивост, склонност към сривове, излишна емоционална въвлеченост;
- разсеяност, дезадаптираност, неадекватност при асп. с Нептун или Плутон.

Положителни страни на Луна без курс, които трябва да се потвърдят и от други аспекти, са:

- вътрешна свобода, възможност да излезеш от стандартните жизнени сценарии. Въпреки че живеят и се грижат за семейството си, те си имат своя линия на развитие.
- нестандартни способности

Отношения с майката :

- има елемент на отстраненост, усещане за неразбиране, липса на емоционална топлина.

Неаспектираната Луна също говори за това, че нейната тема е подчертана в хороскопа:

- проблеми да създаде семейство;
- да има деца;
- огромно значение имат взаимоотношенията с майката, със семейството, понякога тази тема може да става свръх значима. Поради определени причини, отношенията с майката може да се усложняват. Може рано да си е отишла, да бъде в собственото си пространство. Неразбирателство помежду им. При мъж това може да е свръх значимост на образа на жената и проблеми в комуникацията с жените. Много е важно кой дом управлява Луната.

Луна в критичен градус може да дава смяна на жизнения сценарий някъде около 30та година. Може да има смяна на местоживеене. Може да е промяна на интересите. Трудно изразяване на чувствата. Може да прилича на Луна в 12 дом. Семейството има голямо значение за човека. Човек може да се съмнява в това дали му трябва семейство, може да дава и късна реализация в семеен аспект.

Луна в критично положение по дом, това е Луна в 8 и 12 домове.

Какъв сценарий дава това положение по 12 дом?
Първо може да се каже, че има нарушен контакт с майката. Може да има недостиг на емоционална топлина, сценарий на дете, което не е получило достатъчно любов. Сложна наследственост, необходимост да се грижи за майката. Близките експлоатират човека. Един от сценариите е „далече“. Има нужда от уединение. Има богат вътрешен свят. Медиумични способности. Дълбока мистичност. Емиграция. Опит да избягаш от майката. Може дълго да търси и да пази детето в себе си. Дете, което не е получило достатъчно любов.

Луна в 8 дом:

-  свръх силна връзка с майката. Зависимост от майката, при мъжа особено. При жена може да дава женска сила;
-  страхове, желание за контрол.

Луната в 8 дом винаги дава смяна на сценария (коментар от Левин).

Превод от руски: Иванова К.
Източник:  Доклади, изнесени на конференция по астрология в Москва през 2011г. и 2012г.

Предишна Луна без курс в наталната карта Следваща
Задвижва се от Silla.IO PHP Application Development Framework