Astrocenter Urania logo

Астроцентър Урания

Обучение по астрология

Статии

Отвори всички Затвори

Подход за интерпретация и ректификация на натална карта

Lotus

Човекът притежава различни видове ум. Умът е спектрален, всеки негов пласт изпълнява определена работа. На музиканта му е необходим един вид ум, на футболиста -друг. Вършим ежедневните дела с помощта на т.нар. формиращ ум – меркурианския. Доколкото високият ум изисква висок Уран. За да се премине от меркурианския ум към урановия, е нужно определено усилие. Можете да слушате днешната лекция и с меркурианския си ум, но резултатът ще бъде различен. Меркурий усвоява формите, а Уран - съдържанията и смислите. За да превключим, е необходимо кратко съсредоточаване. Съветвам всички, които се занимават сериозно с астрология, да практикуват концентрация. Ако имате намерение да направите хороскоп или да изучавате някаква тема, дайте си една минута време за концентрация. Необходимо е спокойно да поседите в мълчание, за да може меркурианският ум да се успокои. Тогава той ще даде път на ураническия. 

Моята тема за този цикъл от лекции е „Интерпретация на наталната карта и ректификация с използването на формални методи“.

В началото искам да кажа няколко думи за ректификацията. Това един от ключовите моменти в астрологията. Ако картата не е ректифицирана, има предел на това доколко дълбоко можете да я разберете. Във всичко, което захващате, има техническа и съдържателна страна: футбол, музиката, всякаква наука или майсторска работа. Винаги техниката е първият етап, след това идва и съдържателната страна. Когато говорим за техника, тя е свързана с формата. Помага да проумеем нещата до определено ниво, но после е необходимо по-фино навлизане в материята. Без техническата страна обаче нищо не може да се получи. Представете си един потенциално гениален музикант, който не може добре да разчита нотите и с ужас се опитва да си спомни коя къде се намира. Разбирате, че той нищо няма да може да изсвири. Затова с вас ще се занимаваме с техническата страна, за да може после да преминем към съдържателната. 

Съществуват много подходи за ректификация. Има дори ректификация с използването на махало или по интуиция. 

Най-първата крачка е да се определели изгряващият знак (този на Асцендента (Асц.)). Ако не сте го направили, няма как да продължите нататък. Този знак не може да се определи само по събития от живота, тоест с прилагането на формалните методи на ректификация. От древността е известен т.нар. метод Трутина на Хермес; има и други методи. В една от книгите си Бруно Хубер изследва Трутината на Хермес, като показва, че тя дава точност до +/-10-15 градуса. Този метод се формулира достатъчно просто в краткия му вариант: Луната на зачатието попада на Асц. или Десцендента на рождената карта. По-разширеният вариант е, когато нат. Луна съвпада с Асц. на зачатието. Китайците построяват натална карта за момента на зачатието, а не на раждането на човека. Има астролози, които построяват хороскоп на зачатието, но ако работим не с биологичния пласт на човека, а със съзнателния, тогава ни интересува моментът на раждане. Как мислите, кое в метода Трутина на Хермес е проблем? Датата на зачатието, разбира се. Трудно е да се определи кога е настъпило. Дори и да се знае денят, в който е имало полов акт, не е сигурно кога е настъпило самото зачатие. 

Понякога се появяват някакви много точни и надеждни методи за изчисление на точния час на раждане. Пример за такъв е този, който се ползва от С. Шестопалов, унаследен от немската школа, но опитът сочи успеваемост до 50%. Методи от такъв тип са опасни, защото вие си вярвате, че работите с точна карта. По-добре е да се съмнявате в ректификацията, отколкото да бъдете сигурни в погрешна карта. 

Ректификацията е изкуство. Бруно Хубер стига до извода, че единственият надежден метод за ректификация е по събития от живота. Този метод може да се приложи, ако рожденият час е известен до +/- 15 градуса. Ако това е така, можем да ползваме формалните методи и да уточним часа на раждане до +/- 15 секунди в най-добрия случай. 

Първата стъпка в ректификацията, която аз предприемам, е да определя знака на Асцендента. 

Обикновено това се прави с помощта на физиогномиката (видео). Отделили сме много време да изучаваме на това какви са начините да разберем кой е възходящият знак в хороскопа (този на Асц). В учебниците по астрология можете да намерите описанието на външността по Асц.(статия) Но на практика се оказва, че невинаги това съвпада с реалността, защото върху външността голямо влияние оказват планети, които са в 1 дом или в съвпад с Асц. (до 5 градуса преди или след него). Освен това планетите, които аспектират Асц., също имат влияние върху външния вид. Влияе и положението на управителя на 1 дом (в кой знак се намира). Също така и положението на Луната. Значение има и синтетичният знак. Опитахме се да намерим някакъв вариант, който да дава непроменливост, вариант, който не зависи от други условия. Оказа се, че това, което независимо от всичко не се променя, е моториката на човека: как става, как сяда, как се движи, как влиза в стаята, как стои изправен. Другата константа е начинът, по който взаимодейства с партньорите – не в дългосрочен, а в краткосрочен план, мигновено. Съществуват много напористи хора, които налагат своя линия, свой стил в общуването; те са лидери във всякакъв вид взаимодействие. Може да го правят по много мек начин, а може да бъде рязък. Най-външното и видимо проявление на първо място е свързано с Асц. и планетите, които го аспектират. 

Галя, родена на 09.06.1968г, гр. Щучье , Курганская обл., в 17:30ч.  


Какво може да се каже, като погледнете хороскопа общо? Аз виждам една достатъчно структурирана карта. Рисунъкът е отчетлив, липсва суматоха и суета. 

Открояват се два пласта, защото има две четириъгълни структури, мощен стелиум в 8 дом, има съвпад в 1 дом – Луна с Нептун, Сатурн е на Северния възел на върха на 6 дом. Тази тройна структура (стелиумът, Сатурн и съединението в 1 дом) е много устойчива. Тя може да се затвори в четириъгълник от Уран, Плутон на върха на 11 дом (Уран прави съединение с К11). Или чрез Юпитер, който стои на върха на 10 дом. Какъв извод можем да направим от това? Този човек като че ли има две разнопосочни цели в живота, два пътя. Единият следва посоката на съединението Уран и Плутон, а другият – съвпада на Юпитер с К10. Юпитер се стреми към реализация в социалната сфера при това положение в картата, доколкото Уран и Плутон я водят в друга посока. Можем да предполагаме смяна на целите в хода на живота. При това много съществена. Първоначално Юпитер ще бъде доминиращ. Той е поставен много интересно – от една страна е силен, от друга е слаб. Силен, защото е в съвпад с МЦ, силен и по знак. Слаб е, защото е в последния градус. Но това дори изостря стремежа й да утвърди себе си. От малка Галя се е чувствала малко некомфортно. Струвало й се е, че с нещо е по-назад от своите връстници. Затова много е искала да има успех, това било в основата на нейната мотивация да постигне социална реализация. В конкретния случай слабостта на показателя е мотивация за активност. Виждате какъв стелиум има тук около Слънцето. Марс също участва. Това е волеви човек. Ако нещо го провокира, той не се крие, а се стреми да го преодолее. Има колеги астролози, които, като видят някой слаб Юпитер, коментират, че това е свидетелство за неуспех. Колегата ми Борис Израитель на конференция отбеляза, че сред успешните хора често се среща слаб Юпитер (статия) Не трябва да разглеждаме човека според един единствен показател. Той е синтез от много фактори, затова, когато се среща слаб Юпитер в картата, трябва да погледнем какви са показателите за неговата воля – силна или слаба е. Какво дава слаб Юпитер? Това е занижена самооценка. В конкретния случай Юпитер е хем силен, хем слаб, което означава, че самооценката е двойствена. Юпитер е силен по знак, което дава висока вътрешна самооценка, безнадеждно е да се спори с Галя, тя винаги знае повече от другите. Тя е малко като Пепеляшка: „Изглеждам скромно и вие не ме оценявате подобаващо, но ще дойде време и аз ще ви покажа на какво съм способна“. Подобна самооценка в хора със слаба воля предизвиква усещане за недооцененост, усещане, че няма смисъл да се борят за признание, а при други е обратното – това е стимул да се докажат, че са способни на нещо. Може и други вариации на проявление да се характеризират в зависимост от положението на Сатурн, на Слънцето, на Марс, за да се разбере какво ще предприеме човек, когато чувства дискомфорт. 

Тук, в този хороскоп, имаме ключов модел – този на С. Гроф. Какво се случва с човек, когато попада във Втората перинатална матрица? (статия) Представете си ситуация, в която усещате, че сте в безизходица, чувствате се безнадеждно. Първият вариант за реакция с цел изход от нея е от типа: „мамо, искам обратно в утробата ти“, тоест търсене на начин, чрез който да излезеш от проблема, като се забравиш, да се отпуснеш, да се вършен в състояние на малко дете. Как се постига това? Като си пийнеш, като се убодеш, като намериш майчина гръд, на която да изплачеш мъката си. Бягство от реалността. 

Има и друг, втори начин за изход, който е по-лош. Това е, когато се потопиш в собствената си мъка и избереш да се превърнеш в нещастен човек. Когато човек се опитва да се върне в детското си състояние, това все пак е опит да излезе от нехармоничната ситуация, в която се намира, от минуса и да отиде в плюса, при мама. Но има хора, които обожават нещастието си и не могат да го изоставят, въпреки че остават такива за цял живот. Вечно се оплакват от лошия си живот. Те изпитват мазохистично удоволствие от това, че са нещастни. Успенски ги нарича „черни алхимици“ - когато човешкото злато се превръща в олово. Нормалната алхимия е, когато превръщаме оловото в злато, когато трудностите, през които преминаваме, се превръщат в слънчева радост и в резултат се усилва слънцето в нас. Но когато превръщате потенциалната радост в олово, това е черната алхимия. 

Третият вид реакция е, когато в човека възниква естествена злоба, защото иска да преодолее трудностите и стъпва на пътя на борбата. Това е преход от втората перинатална матрица към третата. Здравословният път върви с борба, преодоляване на трудности, движение напред, усилия и воля. 

В първия случай имахме връщане от втората към първата матрица. 

Вторият вид реакция е „замръзване“. 

Има и четвърти път. Той е достъпен за окултистите. Трябва да се качите на хеликоптер, за да се издигнете и погледнете на ситуацията отгоре. Тогава се оказва, че всичко изглежда по различен начин. 

В случая на нашата клиентка си имаме работа с човек, при който около Слънцето има напрегната концентрирана енергия от три планети, в това число Марс съвпад Слънце. Това е личност, склонна да се бори. Външно изглежда тиха. Това идва от съвпада Луна-Нептун, а какво положението е на вътрешен план, ще видим. Пред нас е човек, който се намира на границата между две фази, между две матрици. Галя е в завършващ стадий на формиране на ядрото на своята индивидуалност. Малко мечтателна, малко от друг свят. В началния етап на живота си е била склонна да се опира на нечие силно рамо. След житейска криза вероятно остава сама с дете на ръце. Впоследствие е усетила, че притежава достатъчно сила, за да се опира на себе си и да живее самостоятелно. Вече не иска да разчита на никого, а да върви по своя път. 

При нея има смяна на целите. От социален успех, утвърждаване на себе си като личност в социума тя преминава към търсене на други пътища и друг смисъл на живота. Това е "осмодомният" сценарий на живота. 

Галя: „Това, което казахте, е така. Наистина съм се чувствала като от друг свят (ЮВ е в 11 дом, освен пълния 8 дом). Беше ми много трудно да живея в материалния свят. Някакви наглед елементарни неща ми се отдаваха трудно. Когато бях на 20 години, се омъжих. По ЮВ във Везни много исках да имам брак. 1995 г. загубих дете (неуспешна бременност). Това беше кризисен момент. Когато бях на 30г. по време на сатурновото възвръщане се разведох. Няма на кого да разчитам, освен на себе си. Юпитер се проиграва в работата. Аз работя като началник на отдел в съда. Имам дъщеря. След като се разведох, се грижих за нея. Тя вече е омъжена и имам двама внуци.“ 

Нека да преминем към ректификация. Вие видяхте Галя в действие, според вас може ли да се каже, че Асц. й е Скорпион? Тя предпочита да остане малко встрани, да не грабва инициативата първа, начинът, по който говори, е магнетичен, повече е затворена в себе си, отколкото външно изявена, което сочи за женски знак на Асц., вероятно е воден. Направи ли ви впечатление, че почти не променя позата на тялото си, докато стои права? Това също е указание за женски знак. Затова ще оставим Скорпион на Асц, както си е. 

Как да определим кой е градусът на Асц.?  Първото нещо, което ни интересува, са знаците на върховете на домовете, а другото – планети в домове. С помощта на въпроси можем да определим дали наистина на върха на 5 дом се намира знакът Риби или там стои Овенът, дали на върха на 11 дом е Девата или там са Везните? Както се вижда, само един-два градуса е разликата между двете положения. Какво трябва да я попитаме, за да разберем дали Девата е или не е на К11? На върха на 3 дом е Козирог, на К7 е Телецът, с какво са свързани тези три дома, които изброих? Това са домовете на човешките отношения. Можем да я попитаме колко е широк кръгът от приятели, който тя има. Ако знаците на тези куспиди са само земни, това говори, че приятелите са малко, дори единици, но това са устойчиви връзки; може и никакви да няма, зависи от аспектите. Но за какво говори Уран на К11? Когато Уран се включи в нейния живот, ще се появят уранови приятели. Ако на К11 стои знакът Везни, Въздухът дава по-голяма контактност, събирания, купони. 

Галя: „Аз не съм купонджийка“.

Ние усещаме, че тук повече подхожда знакът Дева. 

Второто, което трябва да анализираме, са планетите на върховете на домовете. 

Тъй като не можем много да местим часа напред, защото Девата ще избяга от К11, затова и Сатурн и Юпитер няма да преминат в предишните домове. Ако можеше да се мърда, щях да ви задам въпроса в кой дом стои Юпитер – 10 или 9, къде е Сатурн – в 6 или 5? Предвид работата, която има Галя, Сатурн е в 6 дом. Тригон свързва 6 и 10 домове.

Сега вече можем да преминем към техническата ректификация. 

Първият въпрос е на коя дата е подписан бракът? 

Галя: На 24.09.1988г., Челябинск, в 13ч. Иначе аз само съм родена в гр. Щучье, не сме живели там с родителите ми. 

Това означава, че трябва да имаме указания за промяна на местоживеенето в ранната бебешка възраст: 3, 9 или 12 домове, да има точен аспект към тяхна куспида, защото промяната на местоживеенето е станала в първата година от живота. 4 дом също трябва да сочи това. 

Галя: Дъщеря ми е родена на 10.04.1992г., 03:25ч. Детето, което казах, че съм загубила, беше момче в 6 месец на бренността. Показателите сочеха, че не е жизнеспособно. На 18.08.1995г. беше абортът. Баба ми по майка е починала на 22.08.2003г.

Установил съм , че по дирекции най-силно се отразяват събития като брак, смърт на близки, раждане на деца. 

Защо така внимателно се отнасяме към метода Дирекции? Човекът е сложно устроен. Сложно е меко казано, защото има слухове, че е създаден по образ и подобие на Бога. Той е подобен на Вселената по своята сложност. Това означава, че сложността на човека е неизчерпаема. Съществуват много домови системи и много методи за прогноза. Проверените с времето прогностични системи са поне четири, дори повече: Транзити, Солари, Символични дирекции, Прогресии. Възниква въпросът кой метод е по-добър? Това ми напомня въпроса от книгата „Кондуит и Швамбрания“ от Лев Кассиль, където се питаше: Кой кого ще надвие – китът слона или слонът кита? Работата е там, че става въпрос за различни сфери на съществуване. Човекът също е многослоен, има формална сфера – форма на събитията; има сфера на съдържанията, има сфера на смислите. По същия начин и системите на домове – коя от тях е по-добра? Според мен всяка от утвърдените домови системи отговаря за определен пласт в човека. Ако вземем конус и започнем да го разглеждаме от гледна точка на различни проекции: отстрани ще видим триъгълник, ако погледнем отдолу, ще бъде окръжност, ако погледнем отгоре, ще видим окръжност с точка в центъра. По същия начин различните системи на домове дават поглед към човека от различна плоскост. Например с една домова система може да се види какво се случва с човека, тоест действието на външни сили спрямо него, които той не контролира. Има система на домовете, която показва какво човек прави самостоятелно. Сега няма да навлизам в подробности. Но например методът Дирекции показва Божествения план в човешкия живот. За домашно си помислете какво означава Божествен план в живота на човека. Утре ще продължим с ректификацията на Галя. 

Източник: https://www.uraniabg.com/Letni-shkoli-MAA

05. Левин М.Б., Варна, 2018г.

Курс на тема: ИНТЕРПРЕТАЦИЯ НА НАТАЛНА КАРТА И РЕКТИФИКАЦИЯ

Съдържа: 16ч. 45мин. видео записи: <Видео>

Предишна Подход за интерпретация и ректификация на натална карта Следваща
Задвижва се от Silla.IO PHP Application Development Framework