Astrocenter Urania logo

Астроцентър Урания

Обучение по астрология

Статии

Отвори всички Затвори

Зодиите и техните страхове

Lotus

ОВЕН - ВЕЗНИ

Това са противоположни знаци, които обозначават един и същи проблем от двете му страни - опозицията "Аз и партньорът".  

В общуването идеалната атмосфера за Везните е малкият колектив (от един до пет човека), при това все познати, избрани хора, които са емоционално близки до тях.  Представителите на тази зодия изострена потребност както от хармония, така и от партньор до себе си. Най-големият им страх е този от загубата му.

При Овните също има страх от загуба на партньор, но той е скрит.  Овенът обича да бъде сам, но има необходимост от някого, който да го следва. Идеалният вариант за него е да бъде начело на своя „отбор“.

Кое е най-важното нещо в партньора за него? Когато „сеньорът“ полагал клетва, той не се заклевал в безропотно подчинение, а давал обещание за вярност. Висшият символ, една от рицарските доблести е да бъдеш верен на своя сюзерен. Понятието преданост за него има абсолютно значение. Дори най-малката проява на емоции отстрана на партньора спрямо друг човек предизвиква напрежение и раздразнение.

Към сюзерена останалите трябва да бъдат имено предани, за което той богато ги награждава с дарове от общите завоевания.

Овенът е щедър и грижовен до момента, в който чувства верността на своите васали. Такива могат да бъдат съпругата му, децата, по-широк кръг от доверени хора. За него измяната е нещо особено.

Пример на Овен (Слънцето, Марс и Меркурий са в Овен). Той се разведе с жена си. На въпроса : „Виждаш ли сина си?“, той отговори: - Не, не се виждаме, той ме предаде. - Как така те предаде? - Поиска да остане с майка си... Детето е на 3 години.  

Какви са опасенията на Овена? Това е страхът да не би да не бъде в позицията на лидер. Страх го е, че някой ще потисне волята му. Какво представляват ограниченията? Това е нечия воля,  която не дава на човека свободно да се изяви.

Как действа Овенът? Ако при човека зоната на Овена е подчертана, проблемна, то всяка изява на чужда воля, на чуждата независимост и самостоятелност ще се приема като заплаха. Всякакъв вид инициатива, която изхожда от друг човек, ще среща желанието му да се отстрани или да окаже съпротивление. 


                                            


Зоната на Овена може да бъде проблемна в случаите, когато е прекалено акцентирана тази на Везните. Когато зоната на Овена е празна и  Марс е слаб, то най-често човек се страхува от собствената си инициатива, от собствената отговорност. Той демонстрира голям инат, за да се съпротивлява срещу чуждото. Един от ключовите му проблеми звучи така: „Ти ме потискаш!“.

Всякакъв вид възражение се приема като ограничение. Всякакво самостоятелно действие отстрана на друг човек се разбира като нещо опасно, като усещане, че ще го смачкат, защото той не го осмисля като възможност за сътрудничество или за предаване на инициатива.

На по-дълбоко ниво (добре скрито) Овенът се страхува да остане без партньор и решава ситуацията по своеобразен начин. Обръщали ли сте внимание как действат жените Овни? След първия развод започват да избягват брака, защото се страхуват от загуба. Овенът смята, че по-добре е да нямаш нищо, отколкото после да го изгубиш.

В този смисъл Везните по-скоро предпочитат да притежават и да губят (въпреки че не обичат да търпят загуби в партньорството).  

Какъв е проблемът на Везните, които се намират срещу Овена?

Ако при Овена има страх, че ще го потиснат, то при Везните има страх от липса на взаимодействие. Въпреки че се стремят към равновесие, както показва опитът, в някои ситуации, ако им е скъп партньорът, Везните му отдават своята инициатива. Потребността от взаимодействие при тях е много силна. Имат необходимост до тях винаги да има някого. Диалог, контакт, взаимодействие, взаимообмен – това е  въздухът, който дишат.


ЛЪВ - ВОДОЛЕЙ

Най-големият страх на Лъва е да изгуби себе си, собствената си индивидуалност. Това се проявява в желанието да бъде видим, забележим, за да изпъкне с нещо. Има страх да се разтвори в общата маса. Той решава този проблем по свой начин: или се отстранява, за да създаде свое пространство, където да е цар, или се показва с яркост и позиция в центъра на събитията, за да го гледат всички.

Водолеят също обича да се отличава от другите. При него също в това отношение има страх, както при Лъва. Това, което не обича единият знак, в дълбините на душата го компенсира другият. Водолеят е необходим на Лъва, защото му трябва сцена, аудитория. 

При Водолея има същия страх, но се отличава от Лъва по това, че се страхува да бъде посредствен. Желанието да се открои често го подтиква към оригиналност. Водолеят има огромна нужда от колектив и заедно с това страх да изгуби свободата си. Това е много противоречив и явно полярен знак.


                                            


Лъвът също не обича да остава сам, но когато усеща, че не му дават  възможност за изява, се отстранява. Има потребност от група, в която да се покаже.

Най-големите му страхове са от загуба на индивидуалност, загуба на изключителност, загуба на себе си в масата. А загубата на независимост е най-големият страх на Водолея.


РАК - КОЗИРОГ

Тук трябва да разбираме, че всички ние виждаме един и същи свят по различни начини. Има истински свят, който е  моят и аз го смятам за свой. Освен него има още и чуждо пространство, което слабо ме интересува. За един Козирог светът е цялата държава, за друг – неговата служба, кръгът от познати, за трети - семейството, домът. Козирогът обича да структурира своя свят. Когато в него прониква чуждо влияние, това е много неприятно. Козирогът се страхува, че в него ще настъпи хаос, ще бъде нарушен редът. Под ред имам предвид не чистота и подредеността на дома, а ред като наличие на определена организация на нещата.

Например, ако Козирогът е силно свързан с дома си и някой размести мебелите в стаята му, това ще предизвика силен конфликт, дори шок.  

От какво се страхува Ракът? Той не се страхува, че вътрешният му ред ще бъде нарушен. Ракът усеща себе си като много по-голям, отколкото е, затова друг не може да го достигне отвътре. Колкото и да се опитват да го изнуряват, някъде дълбоко в него ще остане нещо, което е само негово. Той не се страхува от външни проникновения и често имитира, че  е нещастен, слаб и т.н. Ракът има изключително висока психическа устойчивост и е способен да оцелява дори при най-големи конфликти. Умее да структурира емоционалното си пространство. Гради собствен емоционален свят. Във връзките не му е важна формалната страна, а съдържателната. Всички хора, които се намират в неговото близко пространство, са част от него. Затова, когато някой излиза от него или когато взаимоотношенията с някого се променят, той приема това по подобен начин, както Козирогът, когато някой му размести мебелите или пък не изпълни служебното си обещание. Ако при Рака се случи крах на емоционална връзка, тогава се руши и неговият свят. Светът на формите, на формалните взаимоотношения при него е много разхвърлян, за сметка на това, че се стреми да внесе ред в друг слой  - този на взаимоотношенията. Стреми се да ги управлява.


                                                


В света на емоционални взаимоотношения Ракът не обича непредвидени ситуации. Това, че хладилникът ще бъде празен, не го плаши. Нормалният, здравият Рак не се страхува нито от глад, нито от това да губи при някакви обстоятелства. Той притежава способността да се впише в почти всякаква психологическа обстановка. 


ДЕВА - РИБИ 

Един от най-големите страхове на Рибите е, че някой ще ги накара да бъдат нещо определено.

Те не обичат да поемат отговорност за други хора. Желаят да пазят свободата си, но не свобода от водолейски тип, а възможността за промени.

По интересен начин преодоляват желанието си да избегнат отговорности. Могат да ви обещаят хиляди неща, но никое от тях не взимат насериозно. Не обичат, когато спрямо тях има нечие „трябва“. Те не могат да търпят скалъпени и насадени  външни форми. Предпочитат по своя субективна система да организират вътрешния си свят.  Притежават собствен мироглед, своя етика, свой морал, свой език, в който думите са същите, а значението им е различно. Затова хората често не ги разбират.

Най-големият страх на Рибите е от насадена отвън определеност под формата на отговорност или нещо друго.  

Какво се случва при Девата?

Тя вижда света детайлизирано, диференцирано и много конкретно. Поради тази причина невинаги може да прозре перспективата, но това не се отнася до нейния страх. Девата притежава изострено чувство за вина и готовност да бъде виновна. Това е безсъзнателно очакване. Затова много лесно приема вина, насадена отвън, но има  добро защитно средство - става агресивна чрез речта си, започва да спори. Така се опитва да се защити.

Девата е готова да бъде виновна и същевременно се страхува от това.

За нея понятието отговорност е изострено.

Темата за отговорността, която върви по оста Риби – Дева, и в двата знака е подчертана. При Рибите това е болно място.


По оста Овен - Везни се проявява волята. По линията Лъв - Водолей е индивидуалността. По оста Рак - Козирог е структурата, по Риби - Дева - отговорността.


Характерна за опозицията Риби - Дева е темата за греха и виновността. Понятието за първородния грях е проектирано в епохата на Рибите. Преди това акцентът върху това никога не се е поставял. Цялата епоха на Рибите, цялата философия и идеология на бялата раса минава през идеята за първородния грях и неговото изкупление.

Най-болезненият начин, по който можеш да засегнеш, натиснеш, притиснеш Девата, е това да я обвиняваш в нещо или да имаш към нея претенции.

Така е и при Рибите. Те могат сами, ако пожелаят, да държат на думата си, но опитайте да имате изисквания към тях, чрез които да ги обвините в нещо или да установите за тях външна рамка на поведение.

Оста Риби-Дева е вина и задължение. 

В какво е силата на Рибите и Девата? В способността да поемат върху себе си тежки обстоятелства.                                          


Такъв човек тегли товар, поема на плещите си задължения и отговорности, при това доброволно.

Силата на Рибите е в умението да създадат свой затворен вътрешен свят, дори спрямо  един единствен човек. Рибите не желаят да установят граници за себе си.

Тяхната неопределеност е особена сила. Стараят се да избегнат всякаква форма и при това успяват да съхранят самотъждествеността и да останат себе си извън всякакви външни регулации.


СТРЕЛЕЦ-БЛИЗНАЦИ

Основната сила и главно качество на Стрелеца е избирателността.

Способността да имат посока, тяхната целеустременост е следствие от избирателния подход към света. Те могат добре да оценяват и избират.

При Близнаците е точно обратното. Те не могат да се спрат на нещо конкретно. В определени ситуации това е качество и на Рибите.

При Близнаците има страх, че на тях не им се помага. Също се страхуват да не изпуснат някаква възможност.

Във взаимоотношенията с другите изпитват опасения, че ще им бъдат възложени много големи натоварвания и отговорности и те ще трябва сами да ги изпълняват. Упрекът: „Ти не ми помагаш“, често е тяхна претенция. 

Силата на Близнаците е в това, че притежават способност да усещат възможностите, затова често грабват нещо, което изобщо не им трябва. Опитват се да хващат прекалено много, поради което не могат да разберат кое е главното.


                                                                        


Стрелецът притежава много високо ниво на избирателност, през цялото време сортира; ориентиран е към най-същественото и най-доброто на това, което го интересува. Често присъства прагматизъм в отношенията с хората, но всъщност това отново е проява на много високата избирателност.


За оста ТЕЛЕЦ - СКОРПИОН  помислете сами. Какви са страховете на тези зодиакални знаци?


Левин М.Б.

Превод от руски език: Иванова К. 

Предишна Зодиите и техните страхове Следваща
Задвижва се от Silla.IO PHP Application Development Framework