Astrocenter Urania logo

Астроцентър Урания

Обучение по астрология

Статии

Отвори всички Затвори

Универсалните 12 полета

Lotus

Открити уроци за начинаещи №6 и №7 с Михаил Левин

Способността да успокоявате ума си ви е необходима, за да се развивате: да снемате вътрешното безпокойство и да постигате вътрешна концентрация. Една от задачите на човека на Земята е да се научи да управлява своите мисли. В противен случай няма как да ръководи живота си или да му се довери определена сила, защото той е във властта на стихийни импулси. Ако умее да концентрира ума си, резултатите от неговата дейност ще бъдат по-добри както по форма, така и по качество. Препоръчвам на всички мои студенти да започваме занятията от съсредоточаване.
….

ВЪПРОС: Зодиакалните знаци работят повече през домовете на картата, може ли да се каже, че планетите в знаци се проявяват предимно в началото на живота?

ОТГОВОР: За пръв път чувам подобно твърдение. От самото начало планетата работи както в знака, така и в дома, защото в наталната карта е записан потенциалът на човека, неговите възможности. След това идват проявленията на тези заложби. Цялата астрологична карта работи от първия дъх на човека. Но, представите си, когато гумата на един велосипед се движи по пътя, тя последователно прави досег със земята, а не едновременно с всичките си страни. По същия начин, когато наталната карта започва да се реализира в живота, способностите се задействат постепенно, една след друга. Изначално всеки човек притежава умение да говори, но по-рано от определеното за това време той не може да се възползва от него. Потенциално картата работи през цялото време, а реализацията на способностите зависи от много фактори. Знакът е качеството, а домът – формата.

ВЪПРОС: Как влияе преместването в друга държава върху реализацията на заложения потенциал?

ОТГОВОР: На потенциала не влияе. Ако нямам слух, с отиването си в Щатите няма да го придобия. Но съществуват т.нар. условия: в едни е по-лесно да изявя потенциала си, а в други е по-трудно. В някои се проявявам свободно, в други – много под потенциала си. Освен държавата, влияе и културата. Ако отидете да живеете при племе бушмени в Африка, дори и да притежавате гениални способности да построите синхрофазатрон, това няма как да стане в полеви условия.

ВЪПРОС: Може ли да кажете името на своя Учител.

ОТГОВОР: Да, мога, но без подробности. Името на моя Учител е Бейнса Дуно.

Искам да поговоря за ролята на Асцендента в астрологията. Знакът на Асцендента (Асц.) е този, който изгрява на хоризонта. Казваме „хороскоп“. Това е дума, която има гръцки произход и означава „наблюдаван час (на раждане)“, тоест знак, който изгрява на хоризонта в момента на раждане. Ранните астролози, поради липса на таблици, са били повече наблюдатели, отколкото изчисляващи. Проследявали са кое съзвездие се показва на местния хоризонт в момента на раждане. Хороскопът е неповторим. Огромно значение има мястото, на което човек е роден, както и часът, в който това се е случило. Ако часът на раждане е точен, в определена степен можем да разберем неговото ниво на индивидуалност. Как обаче да се отнасяме към случаите, в които в един и същи час и място се раждат двама човека? От древните астролози знаем понятието „терца“, което представлява 1/60 от секундата. То е било въведено, въпреки че тогава дори отмерването на времето не е било равномерно.  Вероятно те са го наследили от по-древни вече изчезнали цивилизации. Някой ден ще се научим да разбираме значението на всяка секунда, защото всяка една притежава свое звучене. Не във всяка секунда е възможно да се роди човек, защото в някои небесните врата са затворени за човешки души. Ако двама човека са родени на едно и също място, но с разлика от поне 4 минути, ще има принципиална разлика в съдбата на тези хора, дори да са близнаци и да са получили еднакво възпитание. Всичко това го казвам, за да е ясно, че не само зодията има значение, както е популярно да се пише в списанията, а самият хороскоп. Има повече общи черти между хора, които са родени на изгрев или на залез Слънце, отколкото ако са представители на една и съща зодия.
 
ВЪПРОС: Има ли смисъл психотерапията, при положение, че Луната в наталната карта е напрегната и няма да се промени?
 
ОТГОВОР: Напротив, ще се промени. Не мислете, че Луната ви оказва директно влияние. Между вас и лунната енергия стои приемник: вашата психика, мозъкът ви. Навремето, 50-те, 60-те години на миналия век, имаше радио приемници, за телевизори да не говорим – те бяха рядкост. Ако ги притежавахме и имахме късмета да работят, се налагаше да поставяме увеличително стъкло, за да видим нещо на екрана. Например, излъчва се концерт от консерваторията. Как мислите, добро ли е качеството на предаване? Да, отлично, но приемането е много лошо. Когато приемниците се подобриха, започнахме да слушаме по-чисти изпълнения. Разбира се, че музиката на живо няма как да се предаде безупречно, но разликата в начина, по който я приемахме тогава и сега, е значителна. 

Така стоят нещата и с вашия мозък. Вие сте приемник, който долавя енергията на планетата, подаваща целия спектър. Човек, който има склонност към депресии, преимуществено възприема ниските честоти, а горните игнорира. И обратното, човек в неустойчиво, възбудено състояние възприема предимно горните честоти, а долната сигурна база не долавя. Ако разширявате спектъра си и правите възприятието по-фино, започвате да приемате енергията на планетите по-чисто и тези крайности изчезват. Затова психотерапията помага на човека да се успокои и постигне равновесие. Това не е начин да се развива, но когато човек е уравновесен, той чува по-ясно и точно дори речта на събеседниците си. Доколкото във възбудено състояние пропуска енергията изкривено.

В момента Плутон е статичен. За някои това е много напрегнат период, когато може да изпадне в крайност: напрежение, злоба, тревога, а за други дори е смъртоносен. Но на хора, които чисто пропускат през себе си енергията на Плутон, той дава сила да работят и творят.

Какво е психотерапията? Представете си как тече река, която среща на пътя си дънер, тапа, поради което започва да се разлива наоколо, рушейки околните постройки. Психотерапията премахва този дънер и позволява на енергията да преминава безпрепятствено. 

ВЪПРОС: Работите ли с момента на зачеване?

ОТГОВОР: Повече работим с момента на раждането, а китайците - с  този на зачатието. В мига на зачеването се задава биологичната програма в човека, доколкото психичната потенция се залага в момента на появата му на бял свят – когато душата започва да работи в тялото.
Тук виждате един от вариантите на натална карта.