Astrocenter Urania logo

Астроцентър Урания

Обучение по астрология

Лекции

Отвори всички Затвори

Детска астропсихология

За разлика от темата, свързана с отношенията между мъж и жена, тази за общуването с нашите деца остава винаги актуална. Ако в партньорските отношения нещата не вървят добре, ние се разделяме и всеки продължава по пътя си, но с децата това няма как да стане. Темата родители – деца е за цял живот. Дори и да не са свързани с общо местоживеене, тази програма ще е валидна. Носители сме на наследствени програми от нашите родители, баби, дядовци, дори и от прародителите си. Всичко, натрупало по родова линия, може да се прояви в характера на детето. Затова е интересно да се разгледат няколко поколения назад – баба – майка – дъщеря – дете. Ако нямаме час на раждане на бабата, ще работим с космограма. Интересно е да се анализира връзката баща – дете – майка, защото детето наследява качества и от двамата. Психолозите твърдят, че непослушното, трудно и проблемно поведение при децата е в резултат на неправилни отношения в семейството и липса на разбирателство между родителите. Дори и да нямаме свои деца, ние имаме родители и ще бъде интересно да наблюдаваме отражението на някои техни качества в наталните ни карти. Съпоставяйки качества от картите на детето и родителите му, откриваме, че има известни сходства. Най-напред бих искала да поговорим за СТИХИИТЕ, защото това е една от най-ярките съставящи в хороскопа на детето. Ще изброим основните показатели, които успях да откроя в практиката си и по тях ще правим разбор на отношенията дете – родител.

ПОКАЗАТЕЛИ ЗА НАСЛЕДСТВЕНИ ПРОГРАМИ

1.  Повтарящи се аспекти между двойки планети или към Лунните възли.
2.  Планети в съвпад с Лунни възли.
3.  Планети в едни и същи градуси (знаците може да са различни).
4.  Аспекти на Слънце-Луна-Сатурн с други планети, както и Слънце-Луна-Сатурн в различни комбинации помежду си.
5.  Запълненост на 4, 8 и 12 домове в наталната карта на родители и деца, особено ако там се намират едни и същи планети.
6.  Едни и същи интерсептирани знаци по осите или интерсептирани знаци в еднакви домове. Едни и същи интерсептирани планети.
7.  Доминират или отсъстват едни и същи стихии при родители и деца.
8.  Раждане на Новолуние, Пълнолуние или Затъмнение.
9.  Критични градуси на Слънце, Луна и ASC, особено последните три.

Първата тема, която ще разгледаме, е стихията, преобладаваща в хороскопите на детето и на родителя. Въз основа на това, ще направим извод какви могат да бъдат проблемите при дете с доминираща една или друга стихия. Рядко се случва само една стихия да е откроена, по-често се срещат две, за сметка на по-слабата проява на другите две. Обърнах към СТИХИИТЕ, защото при детето това е много ярка съставяща, която мотивира неговото поведение.Пораствайки, то започва да се контролира, включва се ASC. Стихиите са в основата на темперамента, това е сумарна енергия, която се проявява много ярко. Понякога дори Слънцето не може веднага да се види при детето, особено ако се намира в интерсептиран знак или в 12 дом, докато водещата стихия се проявява още в първите дни от живота му.

При определяне на преобладаващата стихия в хороскопа е важен не само броят на планетите в дадената стихия, но и други фактори, които я акцентират – разпределението на планетите по домове, също и знакът на ASC. Ако имаме акцентирана огнена стихия и същевременно огнените планети Слънце, Марс и Юпитер са в силни позиции или образуват стелиум, това ще „усили“ Огъня. Взимаме предвид и ASC – ако той попада в огнен знак или ако управителят му е в Огън. Кои планети могат да смекчат Огъня? Женските - Луна, Венера и Нептун, ако са в силна позиция, те са по-възприемчиви, чувствителни и магнетични. Тогава няма да имаме толкова агресивен Огън, а по-мек и състрадателен тип, който може да слуша, да разбира, да чувства. Но, ако Сатурн и Плутон са в силна позиция, човек е властолюбив, даже жесток. Огънят става по-раздразнителен, ако има акцентирани Уран и Меркурий. И тук има разлика – Меркурий придава способност да чува другите, но при силен Уран, например в съединение с ASC и 6 планети в Огън, такъв човек е много избухлив, неспокоен, нетърпелив. Южният възел усилна стихията, в която попада, защото в детството най-ярко се проявяват качествата, свързани с него. След време (18,5 г.) започва да работи и Северният възел.

ОГНЕН ТЕМПЕРАМЕНТ

Това е много активно дете, което от ранна възраст опитва да отстоява своята независимост. То притежава силно изразено чувство за „Аз-а” и често възприема родителите си като служители на неговите интереси. Обича да командва, да прави забележки и изказвания от типа: „мога и сам, аз съм силен” и т.н. Прелива от енергия, затова често предизвиква шум – чука, вика, шумно ходи, гръмогласно заявява за себе си пред света. Чувството за собствено достойнство е силно развито. Може да демонстрира смелост, безстрашие. Например, ако родителите са боязливи – водни типове – детето ще демонстрира своята смелост и липса на страх пред тях. Ще се старае да стане водещо в дадената ситуация. Ако е недоволно от нещо, може да бъде грубо, нетърпеливо. Не преценява силите си, което може да предизвиква проблеми. Когато се заинтересова от нещо, става невъзприемчиво към околните, липсва му усет за нещата. Сякаш неговото занимание е най-важно, а какво искат родителите - няма значение. На огнените деца им липсва чувство на състрадание и взаимно разбиране. Ето защо в семейството е хубаво да има по-малко дете или домашен любимец, за да бъде научено детето-Огън да се грижи за по-слабите от него. Така ще развива чувство за покровителство и взаимопомощ, внимание към околните. В противен случай може да формира мания за величие, да се почувства крал, най-главен и да порасне егоцентричен.

В живота огненото дете самостоятелно постига това, което желае, с лекота избира своя професионален път. Дори майката да се безпокои за него, то едва ли ще обърне внимание на нейните съвети.
В здравословен план за огнения темперамент са характерни трескави състояния, при които температурата рязко да се повишава и рязко спада. За хармонизация и правилно трансформиране на енергията са необходими движения, спорт, активна дейност.

Всички деца обичат да лъжат, правят го и възрастните. Поради каква причината дете с преобладаваща огнена стихия лъже? То иска да изглежда по-добро, да бъде на пиедестал. Огънят не признава вината си и ако се почувства виновен, ще излъже, за да не го обвинят и да нямат претенции към него. Не обича да се оправдава и да моли за извинение. Неговата лъжа изглежда като истина, защото я поднася много убедително и другите му вярват.

ВЪЗДУШЕН ТЕМПЕРАМЕНТ

Въздушните деца са неспокойни; мигновено реагират на стимули от околната среда. Непостоянни и нетърпеливи, те скачат от едно нещо на друго и не успяват да довършат започнатото. Имат подвижна нервна система, много са любознателни, понякога любопитни до неприличие, от тях нищо не може да се скрие, ще чуят и през стената. По удивителен начин са вездесъщи. Еднообразието ги изморява, затова имат нужда от промени. Ако въздушното дете е уморено, а родител със земен темперамент държи то да довърши започнатото докрай, това ще влоши нещата. За него е по-добре да превключи към друга дейност, за да си почине – Въздухът има нужда от разнообразие. Когато прави едно и също нещо продължително време, енергията му издиша, уморява се и нищо не може да завърши.
Това са дружелюбни деца и с тях можете да се разберете; макар стихията им да е мъжка, те са по-леки, по-открити, лесно се адаптират към всяка ситуация.

Ако им забраните нещо, започват да лъжат, за да получат желаното. При това често водят „политика на съгласие“. Ограничение, наложено отстрана на родител, не предизвиква ярък изблик или агресия, както при Огъня. При Въздуха е различно – детето казва „да, добре” и прави това, което е намислило. Така се пораждат приспособенчество или лицемерие, угодничество, увъртане, умения за излизане от всяка ситуация.
По отношение на професионалната ориентация той с лекота намира своето място, защото често променя посоката и сферата на интерес.

При въздушния темперамент може да страдат нервната и дихателната системи. Въздухът не е издръжлив, бързо се уморява, издъхва, затова е добре често да редува интелектуалната дейност с физическа и обратното.

ВОДЕН ТЕМПЕРАМЕНТ

Това са дълбоки, обидчиви, раними, възприемчиви, боязливи, подозрителни, внушаеми и потайни деца, ето защо може да демонстрират неувереност в собствените сили. Възможно е да се страхуват, че някой им се подиграва. От голяма важност за тях са отношенията между родителите. Липсата на хармонична среда в семейството може да доведе до невротични състояния, защото това е много болезнено за тях, затова родителите трябва да бъдат много внимателни. Тук е важна темата за доверието между родители и дете, за да се чувства предразположено да споделя, да казва какво му е на душата.

Ако контактът между водното дете и учителя не се получава, е възможно да възникват проблеми в училище. Заради това то може да се разболее, да не иска да ходи на училище, да влоши успеха си. Важно е психиката му да се предпазва от негативна информация, която сега е твърде много в медийното пространство по целия свят. Водният темперамент болезнено преживява всичко, което се случва. Имах случай, когато към мен се обърна майка на момиченце, при което започнали жестоки болки в главата. Родителите не можели да разберат причината, ходили по доктори, които нищо не откривали. Впоследствие, с помощта на психолог, основната причина била изяснена, а историята е следната: по новините било съобщено, че бандити нападнали семейство с тримесечно бебе посред бял ден. Това било някаква вендета. Тази история дълго се разисквала по националните телевизии. Вечер родителите я обсъждали. Момиченцето имало брат на 9 месеца. То толкова болезнено възприело тази трагедия, че нощем не можело да спи, било му лошо и една сутрин се получило това жестоко главоболие. То възприело цялата тази ситуация дълбоко в себе си, изплашило се за родителите си, започнало да се страхува, че ще дойдат бандити и ще убият всички, заедно с нейното малко братче. След като разказало всичко това на психолога, проблемът отшумял. Често пъти не се замисляме какво говорим, това за нас са ежедневни неща, но децата чуват всичко, а детето-Вода се натоварва от всякаква трагична ситуация.

Водата отговаря за психиката, за лимфната, храносмилателната и половата системи.

ЗЕМЕН ТЕМПЕРАМЕНТ

Те са мълчаливи, упорити, трудно възприемат новото, здраво се държат за придобитите навици и трудно променят посоката. Затова пък са конкретни, логични, добри помощници. Добре е да бъдат организирани да помагат, това ги стимулира и се чувстват полезни. Могат да бъдат стиснати и прекалено практични, обичат да събират пари. Обичат да назидават родителите си, особено, ако често променят мнението си. В училище трябва да им се помага, защото учат бавно и имат нужда от подкрепа. Понякога са неуверени в себе си, не обичат да молят за прошка, затварят се, когато нещо не е както трябва. Държат упорито на своето. …

Източник: https://www.uraniabg.com/Letni-shkoli-MAA
18. Митяева Т. 2015г., София, Курс на тема:  Детска астропсихология.

Предишна Детска астропсихология Следваща
Задвижва се от Silla.IO PHP Application Development Framework