Astrocenter Urania logo

Астроцентър Урания

Обучение по астрология

Лекции

Отвори всички Затвори

Владения и диспозиции

<АУДИО ЛИНК> В астрологията планетите са главните действащи сили, а зодиакалните знаци са пространството, в което те се проявяват. Знакът оцветява планетата в свой цвят, придава й характеристики и качества. Функциите и действието на планетата са неизменни. Типът и сферата на нейната изява не се променят, независимо от това в кой знак се намира. Но действието може да се проявява под една или друга форма и да има свои особености. Затова знакът, в който стои, в голяма степен ще повлияе на нейната изява. Тъй като взаимовръзката между знаците и планетите не е съвсем очевидна, е необходимо тя да бъде обоснована по-ясно и подробно, като насоки за това намираме още в най-ранните астрологични трудове, стигнали до нас.

Едно от главните понятия е „владение“. То означава, че на всяка планета съответства един или два знака, които са най-силно свързани с нея. Връзката по владение означава, че планетата управлява дадения знак, т.е. в него е най-силна.

Важно е да знаем кой знак най-силно реагира на  планетата и на кой знак най-силно реагира тя. Това е свързано с един от принципите на окултизма, наречен „окултен резонанс“ или „съзвучие“. В миналото за обозначаване на това понятие се е използвала думата „симпатия“.

Светът, в който живеем, е изтъкан от невидими връзки, които обединяват различни същества, процеси и явления, позиционирани далеч едни от други. Но връзките са толкова силни, че действието на всяка същност във Вселената се отразява на всичко родствено в този свят.

Окултният принцип за невидимите връзки между различните, но сходни по някакво качество явления, гласи, че те са породени от вертикалната проява на единните принципи. Светът е устроен йерархично като пирамида, стояща на непроменлива основа. Всички явления, форми и процеси, породени от единния Божествен принцип, са единни по произход и имат общ корен. Това не е подобие на външни форми, а дълбока вътрешна връзка, определена и произтичаща от единния Източник.

Естествено е две явления, в които се реализира един и същи принцип, да се проявяват по сходен начин. Това може да бъде подобие във външните прояви или във вътрешния строеж, те могат да имат еднакви цикли или периоди на развитие. Когато разбираме това родство, се учим, управлявайки едно явление, да въздействаме на друго. Бидейки подобни едно на друго, те са свързани помежду си колкото и далеч да се намират във Времето и Пространството на Вселената. Съответно, като въздействаме на едното, косвено ще влияем и на другото. Така например се появяват необичайните методи на лечение.

Астролозите описват тези принципи с езика на планетите. Строежът на Слънчевата система е подобен на Божествения Свят. Всяка планета заема свое място в мирозданието. Можем да разберем и изучим действието на висшите принципи, изследвайки окултните свойства при проявата на планетите. Основавайки се на принципа на подобието, можем да намерим родство между планетите и явленията в нашия свят.

Щом има родствени връзки, трябва да има и враждебни, пораждащи конфликт. Зодиакалният знак е устроен по-сложно в сравнение с планетата. Той е многомерен, в него има много слоеве. Съответно можем да отчетем различни степени на съзвучие на планетите и знаците. Най-силното съзвучие е владението, или, както още го наричат, господство, управление. Знакът е мястото, където планетата може да прояви най-пълно своите качества и да изрази себе си. Когато е там, всичките й свойства и сила се изразяват максимално свободно, пълно и естествено. Ако в наталната карта планетата е в знака на своето владение, човекът ще усеща нейното влияние по-силно.
В традиционната схема на владение за планетите от Септенера на всяка планета съответстват два знака, освен на Слънцето и Луната.

Слънцето владее знака Лъв;
Луната -  Рака;
Меркурий управлява два знака: Близнаци и Дева;
Венера владее Телеца и Везните;
Марс - Овена и Скорпиона;
Юпитер - Стрелеца и Рибите;
Сатурн - Козирога и Водолея.

Съответвията, описани по-горе, са се използвали в астрологията до момента, в който не били открити висшите планети. Откриването на Уран, Нептун и Плутон наложило нещата да се променят, като се отчете и тяхното действие. Интуицията, практиката и опитът на астролозите дали възможност да се намери знак на владение за всяка висша планета. Към Уран бил отнесен знакът Водолей, с Нептун били свързани Рибите, с Плутон - Скорпионът. Но какво се случило с планетите, които по-рано били господари на тези знаци? Астролозите въвели понятието старше и младше владение. Юпитер и преди бил съзвучен със знака Риби, но Нептун по своите характеристики се съотнася с него в по-голяма степен. Нептун е старши управител на знака Риби, а Юпитер - младши. Уран е по-съзвучен с Водолея, отколкото Сатурн, съответно той е старши управител на този знак, а Сатурн - младши. Същото се случило и със Скорпиона - Плутон станал негов старши управител, а Марс - младши.

Предишна Владения и диспозиции Следваща
Задвижва се от Silla.IO PHP Application Development Framework