Astrocenter Urania logo

Астроцентър Урания

Обучение по астрология

Лекции

Отвори всички Затвори

Лунни възли

<АУДИО ЛИНК>   Възлите представляват пресечни точки между лунната орбита и плоскостта на Еклиптиката. Те са диаметрално противоположни и централно симетрични, отстоят едни от други на 180 градуса, следователно темата им е полярна.

   Луната се движи по своя собствена орбита, Слънцето, съответно, по своя. В момент на затъмнение (лунно или слънчево) те се намират на една права: Слънце, Луна и Земя. От гледна точка на космическите събития, възлите са мястото, около което стават затъмненията. В астрологията те са били известни още на вавилонците и египтяните. Голямо внимание им се отделя и в индийската астрология. Раху и Кету са мистични планети. Кету - негативна, отрицателна, а Раху - двойствена. Много прогностични методи се базират на цикъла на възлите, но това, с което ще се занимаем  сега, се отнася до тяхната психологическата страна.

   Най-честата и разпространена интерпретация на Възлите включва концепцията за превъплъщението.
Когато се говори, че Възелът е жизнената задача на нативуса, косвено се подразбира идеята за реинкарнация. Защото, ако човек се ражда, за да изживее само един живот, то каква задача може да има той, освен случайната ситуация, в която го е поставила природата. Жизнената задача подразбира вектор на развитие, посока на движение.

   От друга страна, трябва да бъдем обективни и да разбираме, че реинкарнацията не произтича от астрологията. Астрологията може да работи, както в рамките на един живот, така и в условията на много прераждания.
Нека първо поговорим за Възлите все едно реинкарнация не съществува. С какво се характеризират те? Заради това, че  се намират в плоскостта на Еклиптиката (в мястото на пресичане на лунния и слънчевия път), около тях стават най-важните събития от гледна точка на взаимодействието между Слънцето и Луната.

   Ако Слънцето описва най-дълбокия слой на жизнения път, Луната представлява личността и нейното проявление е във външната среда, навиците, контактите, като тя дава външна изявата на слънчевите качества. Действието, което има значение от гледна точка на тези три равнища (заедно със Земята), е свързано със затъмненията. По време на затъмнение се залагат най-сериозните програми, поврати в живота на човека. В историята пълните слънчеви затъмнения, минаващи през една или друга територия на страната, в рамките на три години дават забележителни социални или политически промени.

   Ако се разглежда движението на Луната като път на реализацията, душевен път, то взаимодействието на тези три сили протича най-силно, именно в точките на Възлите. Те са зони на максимална реализация на лунно-слънчевата двойка на Земята.

   И ако разглеждаме живота на човека като Път, като реализация на определени жизнени задачи, в този случай най-интензивното място трябва да бъде пресичането на Зодиака (Еклиптиката) с плоскостта на лунната орбита, място на решение на глобалната жизнена задача. Активността на Духа, неговата воля, неговата цел се проявяват чрез активността на душата, а тя - чрез ума, сърцето и волята. Може да се каже, че главната програма, свързана със Слънцето, се реализира чрез Луната. Това взаимодействие най-интензивно става в точката на Възлите. Може да се погледне и по-просто, не толкова възвишено, но във всички случаи Възлите условно се интерпретират като жизнена задача. Мястото, където стои Северният Възел, показва точката на приложение на силите, сферата от основни задачи за човека, които трябва да бъдат решени, за да може да се каже от космична гледна точка, че животът е преминал плодотворно и пълноценно....

Предишна Лунни възли Следваща
Задвижва се от Silla.IO PHP Application Development Framework