Astrocenter Urania logo

Астроцентър Урания

Обучение по астрология

Лекции

Отвори всички Затвори

Стихии

Съществуват две традиционни класификации на дванайсетте зодиакални знака: на стихии (тригони) и на кръстове (квадранти).  Стихиите са четири, а кръстовете - три.

<АУДИО> 

В земния тригон участват: Телец, Дева и Козирог;             
Във въздушния тригон: Близнаци, Везни и Водолей;
В огнения тригон: Овен, Лъв и Стрелец;
Във водния тригон: Риби, Рак и Скорпион.
 

Класифицирането на знаците по тригони е базов език за описание на всичко въплътено на Земята. Когато се запознаем със знаците, ще забележим, че имат сходни качества. Например всички въздушни знаци притежават голяма подвижност, способност да комуникират и превключват от една дейност на друга.

В окултизма се смята, че стихиите са първичните съставни елементи на света. В Зодиакалния кръг се получава редуване на мъжките и женски знаци. Тази особеност характеризира типа активност. Огън и Въздух са мъжки, а Земя и Вода – женски знаци.

Още от времето на Клавдий Птолемей, зодиакалните знаци се класифицират по различни допълнителни признаци: например човешки и животински. Човешките са: Близнаци, Дева, Водолей, Везни, четирикраки са: Лъв, Овен, Телец, Стрелец, а изцяло животински: Лъв, Овен, Телец, Козирог. Козирогът се изобразява с два крака и рибешка опашка. Стрелецът е кентавър -  наполовина кон, наполовина човек. Има и група на живеещите във вода знаци: Риби, Рак, Скорпион. Скорпиона отнасяме към водните знаци, въпреки че той може да обитава и сушата. Тук можем да включим и Козирога, който има рибешка опашката.

Всяка секунда съответства на даден знак и човек може да се появи на бял свят единствено в момент, който се намира под управлението на човешки знак. Учителя Дънов казва, че някой ден астролозите ще могат да изчисляват момента на раждането с точност до секунда.

Дори без да анализираме планетите и техните аспекти, според разпределението им по стихии, можем да направим интерпретация. Човек не представлява само това, което е заложено от характеристиките на слънчевия му знак. В него присъства целият Зодиак. Просто някои знаци се открояват повече, в сравнение с останалите. Затова, за да дадем обща характеристика на нечий темперамент, трябва да отчетем броя планети, разположени във всяка стихия. Но не съществува човек, в чиято астрална карта да присъства само една от тях. Всички ние сме смесица от техните комбинации.

ОГЪН

Ако Огънят доминира в картата на един човек, това означава, че му трябва активна дейност и реализация. Най-силните химични процеси са тези на горенето. За да стане активен, му е необходим материал, който да участва в процеса на взаимодействие, на горене. Огънят е индивидуалност, която се стреми към изява. Основното понятие при него е действие. Невъзприемчив е към външни въздействия и проявява егоцентризъм. Преобладава при властните личности, които се стремят да въздействат на околните чрез ярка експанзия. Не слуша другите хора и действа, изхождайки единствено от собствената си воля. Комуникацията за него съществува под формата лидер - подчинен. Човек с изразен Огън очаква от другите да го следват безпрекословно. Не прощава предателство. Напълно е погълнат от дейността и не е способен да се раздвоява, трудно превключва от една работа на друга. Първо гасне, после се запалва. Това, с което се занимава, изцяло ангажира  съзнанието му. 

ВЪЗДУХ

Въздухът няма прегради. Стреми се да заеме цялото свободно пространство. Притежава многомерност. Той търси истинска реализация и взаимодействие;  има способност да синтезира противоположни направления, да свързва различни хора, пространства, събития. Това  му дава потенциал да се занимава с нови науки. Светът за Въздуха е място за взаимодействие на душите. Няма силен стремеж към продължителни връзки и има къса памет. За него не съществува минало и бъдеще, а само настояще; инерцията напълно отсъства. Взаимодейства леко и свободно, добре превключва от една дейност на друга и може да се занимава с няколко неща едновременно.

ВОДА

Можем да опишем нейните прояви, когато тя се намира в две основни за нея състояния: под формата на поток - мощна и пробивна - и когато е затворена в малки капки дъжд. Когато няма външно въздействие, Водата се свива и затваря в себе си. Ако е принудена да бъде активна, тогава излиза на повърхността. Това се случва, когато са засегнати нейните чувства. Тогава се взривява, избухва и се превръща в пара. Това е характерно най-вече за Скорпиона. При прегряване се получава излишък от енергия, което предполага повишена активност и Водата започва да прилича на Огъня - става напориста, наподобява и Въздуха – взаимодейства, въпреки че характеристиките й са омекотени и отсъства агресия. При нея преобладават качествата: пластичност, възприемчивост, повишена чувствителност, развито въображение, емоционална реакция (като не пораснали деца са).

ЗЕМЯ

Основните качества на тази стихия са: устойчивост, инертност, твърдост, асоциира се с нещо масивно и структурирано. Земята трудно превключва от едно нещо на друго, защото трябва да преодолява инертността си, но ако е поела в определена посока, ще се стреми да върви към целта като танк. Има слаба възприемчивост, но голяма твърдост и устойчивост. Ако промени формата си, се разрушава.  ...

Стихии Следваща
Задвижва се от Silla.IO PHP Application Development Framework