Astrocenter Urania logo

Астроцентър Урания

Обучение по астрология

Лекции

Отвори всички Затвори

Стихии

Съществуват две традиционни разделения на 12 зодиакални знака: на стихии (тригони) и на кръстове (квадранти).  Стихиите са 4, а кръстовете - 3.

<АУДИО> 

<ПРЕЗЕНТАЦИЯ>

В земния тригон участват: Телец, Дева и Козирог;
Във въздушния тригон: Близнаци, Везни и Водолей;
В огнения тригон: Овен, Лъв и Стрелец;
Във водния тригон: Риби, Рак и Скорпион.
 

   Класифицирането на знаците по тригони е базов език за описването на всичко въплътено на Земята. Когато се запознаем със знаците, ще забележим, че те имат сходни качества. Например, всички въздушни знаци притежават голяма подвижност, способност да комуникират и превключват от една дейност на друга.

   В окултизма се смята, че стихиите са първичните съставни елементи на света.
В Зодиакалния кръг се получава редуване на мъжките и женски знаци. Тази особеност характеризира типа активност. Огън и Въздух са мъжки, а Земя и Вода – женски знаци.

   Още от времето на Клавдий Птолемей зодиакалните знаци се класифицират по различни допълнителни признаци: например човешки и животински. Човешките са: Близнаци, Дева, Водолей, Везни, четирикраки са: Лъв, Овен, Телец, Стрелец, а изцяло животински: Лъв, Овен, Телец, Козирог. Козирогът се изобразява с два крака и рибешка опашка. Стрелецът е Кентавър - той е наполовина кон, наполовина човек. Има и група на живеещите във вода знаци: Риби, Рак, Скорпион. Скорпиона отнасяме към водните знаци, въпреки че той може да обитава и сушата. Тук можем да включим и Козирога, който има рибешка опашката.

   Всяка секунда съответства на даден знак и човек може да се появи на бял свят единствено в секунда, която се намира под управлението на човешки знак. Учителя Дънов казва, че някой ден астролозите ще могат да изчисляват момента на раждането с точност до секунда.

   Дори без да анализираме планетите, можем да дадем интерпретация на астралната карта само по разпределението им по стихии. Човек не представлява само това, което е заложено в характеристиките на слънчевия му знак. В него присъства целият Зодиак. Просто някои знаци се открояват повече в сравнение с останалите. Затова, за да дадем обща характеристика на темперамента на един човек, трябва да отчетем количеството планети, разположени във всяка стихия. Но не съществува човек, в чиято астрална карта да присъства само една от тях. Всички ние сме смесица от техните комбинации.

Огън

   Ако Огънят доминира в картата на един човек, на него му трябва активна дейност и реализация. Най-силните химични процеси са тези на горенето. За да може да стане активен, на него му е необходим материал, който да участва в процеса на взаимодействие, на горене. Огънят е индивидуалност, която се стреми да се реализира. Основното понятие при него е действие. Към външните въздействия е невъзприемчив и проявява голям егоцентризъм. Преобладава при властните, авторитарни личности, които се стремят да въздействат на околните чрез ярка експанзия. Той не слуша другите хора и действа, изхождайки единствено от собствената си воля. Комуникацията за него съществува под формата лидер - подчинен. Човек с изразен Огън очаква от другите безпрекословно да го следват. Не прощава предателството. Напълно е погълнат от дейността и не е способен да се раздвоява, трудно превключва от една работа на друга. Първо гасне и после се запалва. Това, с което се занимава, изцяло ангажира  съзнанието му. 

Въздух

   Въздухът няма прегради. Стреми се да заеме цялото свободно пространство. Притежава многомерност. Той търси истинска реализация и взаимодействие;  има способност да синтезира противоположни направления, да свързва различни хора, пространства, събития. Това  му дава потенциала да се занимава с нови науки. Светът за Въздуха е място за взаимодействие на душите. Няма силен стремеж към продължителни връзки и има къса памет. За него няма минало и бъдеще, а само настояще; инерцията отсъства напълно. Взаимодейства леко и свободно, добре превключва от една дейност към друга и може да се занимава с няколко неща едновременно.

Вода

   Можем да опишем нейните прояви, когато тя се намира в две основни за нея състояния: под формата на поток (мощна и пробивна), и когато е затворена в малки капки дъжд. Когато няма външно въздействие, тя се свива и се затваря в себе си. Ако е принудена да бъде активна, тогава излиза на повърхността. Това се случва, когато са засегнати нейните чувства. Тогава се взривява, избухва и се превръща в пара. Това е характерно най-вече за Скорпиона. При прегряване се получава излишък от енергия, което предполага повишена активност и Водата започва да прилича на Огъня - става напориста, наподобява и Въздуха – взаимодейства, въпреки че характеристиките й са омекотени и отсъства агресия. При нея преобладават качествата: пластичност, възприемчивост, повишена чувствителност, развито въображение, емоционална реакция (като не пораснали деца са).

Земя

   Основните качества на този знак са: устойчивост, инертност, твърдост, асоциира се с нещо масивно и структурирано. Земята трудно превключва от едно нещо на друго, защото трябва да преодолява инертността си. Всички земни знаци са трудно променливи и ако тази стихия е поела в определена посока, ще се стреми да върви към целта като танк. Има слаба възприемчивост, но голяма твърдост и устойчивост. Ако промени формата си, се разрушава.  ...

Задвижва се от Silla.IO PHP Application Development Framework