Astrocenter Urania logo

Астроцентър Урания

Обучение по астрология

Лекции

Отвори всички Затвори

Открит урок_анализ на натална карта

Андрей Милвидский, открит урок на тема: Прогностика и анализ на натална карта
https://www.youtube.com/watch?v=Oy0eKD8YrQ4


Да започнем с разглеждане на хороскопа на текущия ден: 20.04.2020г. 19:30, гр. Москва


 
Първата планета на конфигурацията Възел (по М. Джоунс) е стационарният Плутон в съединение с Юпитер. Слънцето се движи от квадратура с Плутон към съвпад с Уран. Луната е намаляваща, като следващото новолуние ще бъде в Телец в съвпад с Уран. Може да разгледате хороскопа на новолунието и да го наложите върху наталната си карта, за да видите какви теми и процеси ще бъдат засегнати през идния месец.

Отрицателната страна на аспектната връзка между Слънце, Уран и Плутон е потребността да се руши нещо устойчиво, защото се нагнетява силна енергия, с която е трудно да се справим. Енергията трябва да се сублимира, да се инвестира в конструктивно дело, да си дадем време за това. Както знаете, Уран действа много добре на интелектуално ниво като идея, мисъл, поглед отгоре. А когато се просмуква на емоционален план, той прилича на ракета, която експлодира, преди да излети. Важно е совалката да лети нагоре, а не да гърми вътре в нас. Аспектите на Уран подхранват избухливостта, напрежението, може да докарват резки промени в състоянието на човека, дори в здравословен план. Статичният Плутон създава лавинообразен ефект на паника, това дори може да не е наша паника, а световна вълна, на гребена на която е важно да не попадаме, защото последиците могат да бъдат доста сложни. Трябва да държим главата си над водата – това е по Уран. Също и да се опираме на наталното си Слънце, защото Уран го усилва и е важно то да е наша сигурна основа. Във връзка с този аспект може да има изблици на агресия, напрежение, протести, митинги. Спорове с началници.

Действието на Сатурн също е много силно, той квадратира с Уран - принудителни ограничения и ситуации на разклатена сигурност, които могат да засягат професионалната дейност; също е предпоставка за загуба на контрол над себе си. Наяве излизат много ситуации, които не зависят от нашата воля. Натрупаното напрежение търси изход.

Връзката Уран-Слънце е темата за независимостта и творчеството. Виртуални технологии, виртуални процеси. Усилване на интелектуалната работа. Сатурн ще премине в знака Водолей – под управлението на Уран – процес на преустройване. Несигурност в банковите системи.

Статичността на Юпитер и Плутон дава подсилване на кризисната обстановка. Може да се наблюдава дори и по времето навън – тук, в Москва, има нещо като борба между течения - ту сняг, ту ясно небе. Това е типично за Уран.

Съединението, което завършва един мащабен цикъл – Юпитер и Сатурн – бележи процеси в икономиката, в управлението, свързани с финализиране на резултати, изводи, приключване на нещо. Излизат проблеми в икономиката, в държавата, тема на едно глобално приключване на процеси (в съединението участва и Плутон). Всичко, което се е трупало за последните 20,5 години, сега дава своите плодове.

Ако имате аспект между Юпитер и Сатурн в картата, трябва да усещате това. Най-силно работи съединението, но може и всякакъв друг аспект да дава ефекти. Това може да са социални промени или обстоятелства, засягащи целеполагането; реструктуриране на посоката на развитие, нов етап. Зависи как са разположени Сатурн и Юпитер в картата и кои домове управляват.

Завършването на този цикъл е придружено от Плутон, което налага солиден отпечатък, мащабни процеси, глобални кризи. Съединението ще се повтаря на всеки 20,5 години във въздушни знаци – въздушна икономика, виртуална. За астрологията това също ще бъде нов период. Вероятно нейната социална страна ще навлиза повече в общественото. За индивидуалния хороскоп трябва да се проследи как точката на съединението аспектира планети, куспиди на домове. 

Днес ще разгледаме мъж, роден на 20.10.1965г. 12:58, гр.Тюбинген, Германия


 
Това е пример за човек, който има изразени Сатурн, Уран и Плутон в наталната карта, съответно и периодът, който обсъждаме, за него е актуален и нелесен. Транзитният стелиум от Козирога квадратира към наталното му Слънце. Щом е така, трябва да погледнем дали има натална аспектна връзка между Плутон и Слънце – това е нонагон. Затова и транзитният аспект ще придобие лично звучене и под натиска на квадратурата, т.е. някаква принуда, която произлиза от обстоятелствата, ще се включва наталният аспект.  А транзитното съединение на Сатурн и Плутон ще включи наталната опозиция между тези планети. Има двойна взаимовръзка. Присъства усещане за криза.

В този хороскоп така поставените Юпитер и Сатурн провокират в нас възприятие за някаква конструкция, базирана на два крака, на две опори. Като кокили, които са с различна височина – движейки се, човек има усещане за неустойчивост. Нат. Юпитер е статичен. Това е акцент на картата. Юпитер е вълнорез, а Сатурн е управител на хороскопа и същевременно е много напрегнат.

Слънцето, Меркурий и Нептун изглеждат като купол, свод над останалите планети в картата. Нептун е слабо аспектиран, управлява 11 дом и включения знак във 2 дом – темата за ресурсите.

Нептун е свързан и с неговите увлечения. Този мъж е музикант и свири в оркестър. Каква музика предпочита? Вкусовете на човека зависят от водещите, откроените планети, от Венера също. Тук Сатурн е много силен, управлява хороскопа, Юпитер в Рак също, който е диспозитор на Венера. Човекът обича патриотична музика, немски маршове, класика. Свири на духов инструмент – Нептун е в съвпад с Меркурий, а опозицията на Сатурн и Плутон се „разрежда“, аспектирайки средната точка между тях – 16 градуса Скорпион.

Управителят на 5 и 6 домове се намира в 10 дом. Ако конфигурацията се разглежда като Локомотив, тук е важен центърът – Меркурий – той тегли вниманието на човека към себе си. Доколкото центърът на празната зона отсреща е нещо, което го стимулира към активност – 4 дом и Телецът.

Нека обърнем внимание на Слънцето. То се намира в 9 дом. Роден е на намаляваща Луна. Въпреки че повечето планети са над хоризонта, той е интровертен тип, потопен в себе си, защото е роден в края на слънчево-лунния цикъл. Има акцент върху 11 дом, Слънце в 9 дом, Юпитер откроен, същевременно е сигнификатор на 9-ти и управлява 11 дом – този мъж е идеалист. Венера управлява 9-ти, стои в 11 дом. Силна връзка между двата дома. Същевременно управителят на 11-ти е в 6-ти – човекът е ориентиран към това да получава реални резултати. Той идеализира работата си. Това е свързано с неговата ценностна система. Работата му е свързана с колективна дейност. Въпреки че гони конкретни цели, той гледа широко на света.

Слънцето управлява 8 дом, което допълнително обособява неговата представа за света. Много е важно с кои домове е свързано то в хороскопа – къде стои и кой дом управлява. При този човек има напрежение, самият 8 дом е натоварен – там е и Луната. Светът се възприема като кризисно място. При все това Слънцето се намира във Везни – темата за справедливостта, принципите – той е много етичен като човек. Светът за него се определя от взаимоотношенията между хората – управителят на Слънцето е в 11 дом. Управителят на 11-ти е в 6-ти – работи в колективи, значима тема за него са и служебните взаимоотношения. Светът за него е свят на приятели и съмишленици. ЮЛВ е в 11-ти дом. Живее малко извън реалния свят. Северен възел в 5 дом – ще има ситуации, които ще го принуждават да се включва, да се раздава тук и сега – Меркурий е управител на СЛВ. Ако се построят верижки по владение, ще се види, че Меркурий и Плутон са двата крайни диспозитора и са във взаимна рецепция.

В определена степен този човек живее в един идеален свят, базиран на собствени принципи, които до голяма степен са свързани с идеала му за семейство. Една от неговите задачи е да се учи да се преустройва в крачка и да се развива, учейки нови неща.

За отношението и очакванията на човека от живота, за това как го възприема отговаря и положението на наталната Луна. Тя се намира във включения знак Дева, в 8 дом – много е сериозна и винаги нащрек. Човек изпитва нужда да се държи правилно. Има тревожност, педантизъм, трудно се отпуска, постоянно нещо върши, всичко трябва да се случва по план. Затворен е – Луна 180 Сатурн. Аскетичен по свой начин. Този мъж е много срамежлив, това идва и от високата чувствителност на Нептун и синтетичен знак Риби. Въпреки това има лични планети в Огън – Венера и Марс: темпераментност отвътре, но сдържаност отвън. Не дава израз на чувствата си, праволинеен е.

Той се занимава и с транспортиране на стоки в Европа с камион и неведнъж по спешност се е случвало да тръгва на път. Винаги има бойна готовност. Парадоксът на тази карта е, че този човек е много свит и притеснителен в поведението си.

Лилит в 1 дом – за какво говори това? - За висока лична активност. Трябва да се гледа къде се намира диспозиторът й – Уран. Той е в 8 дом. Мъжът ръководи свой бизнес. Има и интерес към окултни неща.

Луната се намира на върха на Бисекстил – той приема света през призмата на семейните ценности. Юпитер е стационарен в тази карта. В неговия живот влиянието на семейството е много силно, но напрежението между членовете му е голямо. Той има трудности в отношенията с жените. Опозицията между Луна и Сатурн се разрежда към Венера и Марс чрез квадратура и кармичен аспект. Има силна връзка с майката. Луна в 8 дом е показател за силна връзка със съпругата – управлява 7 дом – интензивни и екстремални ситуации в партньорството. С жена си се е запознал по интернет. Търси идеалната жена. Той е влюбчив – Венера/Марс. Съпругата му е чужденка. Помага му и в бизнеса, иначе е домакиня. Той има нужда от грижа.

Венера управлява 4-ти и 9-ти домове. Аспектира и Слънцето в 9 дом. Юпитер, диспозитор на Венера, управлява и 12 дом. В неговата представа за живота Любовта има голямо значение. Семейните и партньорските отношения за него са база, на която има нужда да се опира. 

Каква е зоната на тревожност при него? Важно значение заема необходимостта от постигане на материална стабилност. Трябва да работи, за да подсигури себе си и семейството си. Това е и безпокойство, и основен приоритет за него в живота. Тревожностите обикновено се откриват там, където са слабите планети, също и силно акцентираните зони на Сатурн. Зона на безпокойство може да бъде "стрелата" в картата, ако това е Чаша. Доколкото за Локомотива тази "празнина" е повече стимул. Гледаме и напрегнати зони, ако има такива. Ако 8 дом е акцентиран, там също може да има указания за тревогите на човека. Що касае напрегнатите аспекти, може да има, но може и да няма тревожност, произлизаща от тях. Там има много дейност, активност. Но напрегнатите аспекти могат да допринасят за тревожни състояния. Тоест е необходимо да синтезираме всичко заедно. В този хороскоп основният показател по този въпрос е опозицията между Луна и Сатурн – изначална, вродена тревожност спрямо живота, която се е просмукала в него от родителите. Майка му е била много властна, взискателна, както и баща му. Като малък е бил свръх дисциплиниран, свръх отговорен. Планети в квадратура към оста на Възлите също могат да посочват тема на тревожност. Това е напрежение, което бележи целия живот на човека. Към опозицията на Луна и Сатурн се вкл. оста на Възлите и се формира голям квадрат - много висок контрол. Въпреки че има страхове относно стабилността си, той печели добре от бизнеса си. 11 дом е производен 2-ри от 10-ти дом – това са пари, спечели от професионална дейност по 10 дом. Бисекстилът се „опира“ на 8 дом, прави връзка със Слънце и Юпитер – управител на 11 дом, Слънцето на 8-ми, аспектира с тригон върха на 2 дом. Той работи в семейния бизнес на родителите си. …

Превод от руски: К. Иванова

Предишна Открит урок_анализ на натална карта Следваща
Задвижва се от Silla.IO PHP Application Development Framework