Astrocenter Urania logo

Астроцентър Урания

Обучение по астрология

Статии

Отвори всички Затвори

Транзити на висши планети по две карти: натална и тематична

Lotus

Работейки дълги години с метода Транзити, който много обичам, разбрах, че нещо не ми достига. Понякога се наслагват твърде много фактори и е трудно да разбереш какво ще бъде събитието. Но, като привлякох метода на Тематичните карти (ТК), смятам, че за себе си намерих такова допълнение.

ТК се строи за момента на изгряване на дадена планета на АСЦ, отброявано от часа на раждане на човека в рамките първото денонощие. Тоест, ако човекът е роден на изгрев, в рамките на 24 ч. всички планети и точки от наталната му карта ще изгреят една след друга на АСЦ.   

Необходимо е да наблюдавате транзитната планета едновременно по двете карти – наталната и тематичната (НК и ТК).

Трябва да изберете планета, която ви интересува. Ежедневните дела можем да гледаме по Луната, Меркурий, а лични отношения - по Венера и нейната ТК. Професионална ориентация аз гледам по ТК на Юпитер и Сатурн - те много точно показват предпочитанията, насочеността, целите на нативуса, задачите, успеха, неуспеха.

За мен бяха много интересни висшите планети, защото, когато те минават по куспиди на домове, всички ние им обръщаме внимание, тъй като обикновено работят ярко и точно. Те дават събития на външен и вътрешен план и когато преминават по самите домове и правят аспекти с планети, които се намират там. Но исках да видя непосредствено преминаването през върховете.

Какво всъщност правя? Работя с две карти. Първо гледам транзита на планетата, която съм избрала, как преминава по НК. След това построявам ТК на същата тази планета, като разглеждам транзит на тази планета по ТК. Така работя с две решетки на домовете и вече може да се направят изводи, които са достатъчно убедителни и конкретни. Гледаме момента, в който транзитната планета пресича куспида на дом на НК. Следващата стъпка е да се види кога транзитната планета преминава през куспида на ТК, като се проследи нейното положение по транзити в наталната карта.

Защо избрах Уран? Тази планета дава ярки, резки, неочаквани събития при преминаването си по куспиди на домове; често дава необичайни ситуации, стресови, понякога ярки и значими промени в живота и съдбата на човека. Уран преминава през един зодиакален знак за 7 години и ще кажем символично, че за същото време преминава по един дом.

На таблицата:
•    отляво в колонката  са изредени периодите в човешкия живот, разделени на периоди по 7 години.
•    във втората колонка е Уран, който по ТК минава като транзит за определения период. В първия период от 7 г. той минава по 1 дом, във втория период от 7 г. - по 2 дом и т.н.
•    по хоризонталната линия е транзитът на Уран по НК, в зависимост от това къде се намира Уран в наталната ви карта.

Тоест гледаме колонките, например Уран ми се намира в 10 дом и избирам тези години като период  49 – 56. Веднага виждам, че при мен работят 8 и 5 домове. Дори в този символичен цикъл това се отигра много ярко. Събитията, които се случиха при мен , мога да нарека загуби и разходи.

Сега нека погледнем по символичната мрежа на домовете. Всеки може да види в тази таблица периода от живота си, в който се намира сега, коя двойка домове работи.

През този период, за който споменах в моя живот, аз изгубих шестима близки на мен хора. Двама бяха мои колеги от Академията. Починаха баща ми и леля ми, както и двама човека от духовната ни група, с които аз бях много свързана.

Имах и големи разходи, защото плащах образованието на дъщеря ми в скъпо платен институт. За този период два пъти си сменихме жилището.

Сега искам да премина към реалната мрежа на домовете. Когато почина баща ми, Уран транзитираше по моя 5 дом, но от 3-тия градус на знака Риби, където се намираше тогава, не формираше аспект към никоя натална планета. По ТК той застана на върха на 10 дом. Това е родителска ос  и смъртта на баща ми беше  неочаквана. Баща ми е уранов човек, като при него в наталната карта Уран е "дръжка на Кошница". Тоест това беше изцяло събитие по Уран и само ТК показа този момент.

Между другото, този метод може да се ползва за ректификация.


По-горе е дадена ТК на Уран на мъж.

Когато в ТК и в НК съвпадат градуси на домове, виждаме, че и в двете карти транзитът на Уран ще пресича оста. Не само че преминава по даден дом, а пресича куспида. Ето в тази карта има такова нещо. Има точка, която е в 2 градуса на знаците Риби - Дева в натала, като това е оста 2 - 8 дом, а в ТК на Уран е 5 - 11 домове.


Сега ще ви разкажа за експрес прогнозата, която направих по двете карти – ТК на Уран на този човек, и наталната му карта.

Прогноза за 1956г. Транзит на Уран е на 6 градуса на знака Лъв, в НК върви по 7 дом,  в ТК пресича върха на 4 дом.

Тъй като човекът е на 9 г., ясно е, че събитието няма да е брак. Но, все пак, това е събитие, което обединява два дома – 4 и 7. Има неочаквано преместване, защото бащата е военен, също има смяна на у-щето, смяна на приятелите.

Юли 1963г. Уран е на 2 градуса в знака Дева. По НК прави съединение с 8 дом, а по ТК се съединява с върха на 5 дом. Бил е на 16г., можете да предположете кое е било събитието. Това е първата любов, първата близост и също толкова бърз край.

В ТК на Уран съвпада и това, че тя се оказва и синастрична ТК за взаимоотношенията с това девойче. Какво е синастрична ТК? Поставяме градуса на Слънцето на партньора като 7 дом на ТК. В случая това момиче, с което е бил,  е Стрелец, като Слънцето й се намира в 18 градус (градуса на ДСЦ в тази карта).

Те имат ярка любов, но за много кратко. Той по принцип се проявява и взаимодейства ураново със Стрелците, особено с тези, които имат Слънце около 18 градуса, защото те автоматично му активират Урановата ТК.

Също така, във връзка с ТК на Уран при този човек, всякакъв вид независими действия от негова страна са били приемани от родителите му много зле. Забележете, че стелиумът в Лъв се намира на куспидата на 4 дом. Луната е затисната от Сатурн и Плутон и попада на IC. Затова той много рано напуска дома си. Разбираемо, защото ситуация в семейството е била сложна.

Октомври 1972г. Уран се намира на 20 градуса в знака Везни.

Той излиза от къщи, защото е разпределен след техникума в завод за отбранителна промишленост, където работи 40 г. Професията му е ураническа. Той е изобретател-конструктор. За отбранителната промишленост е конструирал различни неща, вкл. и микросхеми.

Уран в НК се съединява с 9 дом, в ТК върви по 6 дом. Обединява темите им по този начин. Той влиза да учи във ВУЗ, като продължава да работи през това време, завършва и кариерата му се развива успешно.

Декември 1978г. Уран се намира на 18 градуса в Скорпион.  В НК Уран прави съединение с МЦ, а по ТК върви по 6 дом. 6 дом е много дълъг, затова тук се взаимообвързват темите на 6 и 10 домове. Повишават го служебно, получава длъжност на главен конструктор, на която работи в следващите 29 години.

Декември 1982г. Уран се намира на 5 градуса в Стрелец. Прави съвпад с върха на 11 дом в НК.  В ТК продължава да върви по 6 дом в близост до оста на възлите. Почива осиновеното му  дете. Много страда и има и проблеми със здравето.

Когато анализирате транзит, ако се наслагват факторите и в двете карти – НК и ТК, тогава прогнозите са много по-ясни за астролога. Предлагам на всички да опитат да работят с този метод.

Доклад, изнесен през 2012г. на конференция по астрология на Московската академия от Татяна Митяева, МАА.

Превод от руски език: К. Иванова

Предишна Транзити на висши планети по две карти: натална и тематична Следваща
Задвижва се от Silla.IO PHP Application Development Framework