Astrocenter Urania logo

Астроцентър Урания

Обучение по астрология

Статии

Отвори всички Затвори

Професионална ориентация според показателите в нат.карта

Lotus

Галанкина О., Варна, 2015,откъс

Ако човек има силно СЛЪНЦЕ в наталната карта, това подчертава неговата индивидуалност. В професията той търси висок пост и желае да се реализира; има нужда от публика, пред която да застане  – артисти, писатели, композитори, художници, преподаватели, хора, които водят събрания или съвещания във фирмата.

ЛУНАТА е свързана със сферите на обслужване, грижа за малки деца – възпитатели, учители в начални класове, младши медицински персонал, хранене и хранително-вкусова промишленост, селско стопанство.

МЕРКУРИЙ - под негово управление са много професии: тези в сферата на информацията, секретари, преводачи, журналисти, продавачи и т.н. – всичко, което е свързано с препредаване на информация.

ВЕНЕРА - сферата на изкуството и красотата. Ако Слънцето е свързано предимно със сценичното изкуство, то Венера може да се реализира в най-различни видове изкуства – музика, танци, живопис, дизайн и т.н. Ако Венера е силно акцентирана и има отношение към домовете на работата, такъв човек е привлечен от сферите на изкуството и красотата - фризьори, козметици, моделиери.

За юристите са необходими добре поставени Венера, Юпитер и Сатурн. Тези професионалисти също са профилирани, затова в наталната им карта акцентите върху планетите са различни. Има разлика между юрист, който се занимава с бракоразводни дела, и друг, който практикува наказателно право.

МАРС - военни и спортисти; дребен и среден бизнес; професии, свързани с машини и механизми, метали и металообработване; силови структури – полицаи.

ЮПИТЕР  - преподаватели и учители, които формират мирогледа на своите ученици; туризъм; работа с чужденци; книгоразпространение; реклама, философия, право; професии, които започват с „гео” – геология, геодезия, география.

САТУРН  - държавни учреждения, административна работа, строителство, недвижими имоти, антиквариат, травматология и стоматология.

УРАН  - всички нови технологии и техника, космос, авиация, астрология.

НЕПТУН  - музика; професии, свързани с вода и други течности; химия, като наука и като производство; фотография; кино; психология.

ПЛУТОН  - политика; работа под земята – мини, метро, канализация; всички професии, свързани със смъртта – гробари, патоанатоми, реаниматори, погребални бюра; банкери, силови структури.

Можем да разделим професиите на категории:

- РЪКОВОДИТЕЛИ И БИЗНЕСМЕНИ

В картата на такива хора са силно изразени стихията Огън, 10 дом, волевите планети.

Уран е независима, волева и интелектуална планета, затова често може да се види в натални карти на хора от тази категория, особено на бизнесмени.

Юпитер също е много показателна планета, особено при хора, които се издигат високо. В техния хороскоп волевите планети често са подкрепени от Юпитер.

Хора, които заемат различни административни длъжности, имат и силен Сатурн.

Не е задължително само 10 дом да е подчертан, при някои може да са акцентирани 1-ви или 6-ти. Например Слънце, Юпитер, Плутон в 6 дом, който е свързан със служенето и условията, в които човек работи. Създават се условия, в които той служи в качеството си на началник. Ето защо не бива да се мисли, че ако човек няма планети в 10 дом и 6-ти е силно акцентиран, той не може да стане началник.

- СПЕЦИАЛИСТИ

В наталните карти на тези хора е важно Меркурий да бъде подчертан - по дом, по знак или чрез аспекти. Има хора, които имат Меркурий в изгнание или падение, а са много добри специалисти в своята работа. Знакът на Меркурий описва начина, по който човек общува и събира информация.

Наличието на стихиите Въздух и Земя са много важни за специалистите. За специалист, които повече общува с хора, е важен Въздухът. Специалист, които работи с конкретен материал, има нужда от силна Земя. Когато говоря за конкретен материал, нямам предвид само това, което може да се пипне с ръка. Има много интелектуална работа, която е конкретна. Естествено при специалистите винаги има втора планета, която е подчертана и която определя тясната специализация.

Друга особеност е, че специалистът няма нужда от подчертани волеви планети, защото не му се налага да взима важни решения, да бъде бърз, решителен и прекалено активен. Ако обаче има наличие на силни волеви планети, след време от специалист може да стане ръководител. Особено ако в наталната му карта Юпитер е в достатъчно силна позиция- тогава ще има стремеж към издигане.

Има различни видове специалисти.

ВЪВ ФИНАНСОВАТА СФЕРА, В БАНКИТЕ: В хороскопа на тези хора има акцентирана ос 2-8 домове, може да е подчертан и Сатурн.

ЛЕКАРИ: При тях е силна оста 6-12 домове или има връзка между тези домове; 8-ми дом е свързан със спешната, кризисната медицина. Освен Меркурий, за лекарите е важна Луната, защото за повечето хора, които искат да упражняват тази професия, първата мотивация е грижата. Истинският лекар иска да помага и да се грижи за хората. Много често в картата на лекар можем да видим Луна в 6-ти или 10 домове, но това не е задължително. Луната може да бъде в дръжката на „Кошница” или на „Прашка” в произволен дом; може да бъде най-аспектираната планета в натала - „крал на аспектите”. Важно е да е акцентирана.

Следваща по важност, след Луната и Меркурий, е планетата, която отговаря за тясната специализация на лекаря. Например, ако е Венера, това може да е гинеколог, уролог, дерматолог, УНГ, венерически болести. Ако е Слънце - терапевт, кардиолог. При хирурзите са подчертани Марс и Плутон, при пластичните хирурзи - Венера и Марс или Плутон. Анестезиолози, реаниматори, химиотерапевти имат акцентирани Нептун и Плутон. Патолозите обикновено имат стелиум в 8 дом. Лекари, които имат подчертан 12 дом, обикновено работят в болници, а тези, които имат частни кабинети или работят в поликлиника, може да имат подчертан 6 дом, но не е задължително.

- УЧИТЕЛИ И ПРЕПОДАВАТЕЛИ ВЪВ ВУЗ

При този вид специалисти една от водещите планети е Меркурий, а освен това са активни Луна  и/или Юпитер.

Тези, които обучават малки деца, са с подчертана Луна - детска градина и начално училище.

Учителите в по-горните класове и преподавателите във ВУЗ имат активен Юпитер. В зависимост от това как човек преподава, неговият Юпитер може да се проявява или не.

Учителят в училище, който води даден предмет – физика, химия, математика, музика, география и т.н. – ще има още една активна планета, свързана с предмета на неговото преподаване.

- ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТИ

Освен Меркурий се добавя активното участие на Марс и Уран. При този тип специалисти е важно да се обръща внимание на домовете, защото възникват интересни връзки. Например, свързани 3-ти и 2-ри домове – У3Н2 или У2Н3.

- СИЛОВИ ПРОФЕСИИ

При такива хора са силно поставени Марс и Плутон, активни са 6-ти или 10 домове. Тези, които са свързани с тайните служби и затворите, ще имат подчертан 12 дом.

- ТВОРЧЕСКИ РАБОТНИЦИ

Това са хора, свързани с различни видове изкуство. При тях са изразени аспектите между Слънце и Юпитер. Слънце -  това е „аз светя”, а Юпитер е възможност да демонстрираш светлината, която има вътре в теб. Това е важно за хората, които са на сцена. При художника, който си седи мирно и тихо в стая и рисува, Слънцето е свързано с творчеството му, но Юпитер не е толкова значим. За този тип специалисти Венера също играе съществена роля, но отново подчертавам, че не е важно в кой знак е, а в кой дом и в какви аспекти е.

Много е важно да се обръща внимание на управителя на 1 дом (У1). Той е т.нар. „господар на хороскопа“. Управителите на 1 дом може да бъдат няколко, ако има и включени знаци, но най-важен е този на куспидата. Ако знакът на върха на дома има старши и младши управители – например при ASC Скорпион това са Плутон и Марс –взимат се предвид и двата. Когато има интерсептиран знак в 1 дом, неговите управители биха имали второстепенно, уточняващо значение. Господарят на хороскопа е много информативен, той ще ни покаже кои условия са най-комфортни за човека като реализация. Много хора са привлечени към професии и ситуации, описани от положението на У1. Много е важно да се обръща внимание на статуса на У1 – дали е в интерсептиран знак, какви аспекти има, в кой знак е и т.н.

ВЛИЯНИЕ НА У1, КОГАТО СЕ НАМИРА В РАЗЛИЧНИТЕ ДОМОВЕ:

У1Н1 (управителят на 1 дом в 1 дом) – това е човек с голяма лична активност, който се стреми да прояви своите потребности; има нужда да се покаже и да се докаже; по-лесно може да намери пътя си, от него зависи накъде ще поеме.

У1Н2 – проявява се във финансова сфера, показател за дейност с чисто практически характер; работа, свързана с ръце, с тяло, оздравителни процедури; дава технически специалисти, работещи с машини.

У1Н3 – работа, свързана с движение и общуване – транспорт, образование, търговия.

У1Н4 – недвижими имоти; природни ресурси; семеен бизнес; домакиня. За този човек най-комфортното място е неговият дом и той се опитва така да организира работата си, че да прекарва най-много време у дома или близо до дома. Да работи в колектив, в който има близки емоционални отношения с колегите.

У1Н5 – сфери, свързани с развлеченията – аниматори, диджеи; работа с деца; в сферата на изкуствата – актьори, музиканти. Такъв тип човек иска да се радва на живота, да му е интересно, не обича монотонната работа.

У1Н6 – доктор, санитар, учител, чиновник и т.н. Такъв човек има усещането, че животът не е развлечение, а грижа, отговорност, служене.

У1Н7 – човек се чувства комфортно, когато работи и взаимодейства с хора, на сцена, с клиенти, консултанти от всякакъв характер.

У1Н8 – банкери, счетоводители, търговски компании, застраховане, данъчни служби. Работа в критични, кризисни условия или свързана със смъртта.

У1Н10 – понеже това е най-високата точка в хороскопа, предполага връх на нашите постижения. Чрез МС се реализираме в социума. Всеки от нас има определена социална роля, която най-често е свързана с нашата професия. Но човек може да има различни социални роли. Например има хора, които създават уют и топлина в колектива, където работят. Професията им може да бъде абсолютно произволна, но основната им роля е да хармонизират заобикалящото пространство. Съществува и друг вариант - човек, около когото винаги се задвижват бурни процеси. Не е задължително това да са конфликтни ситуации, а просто наситени с повече енергетика, идеи и действие. Ето защо социалната роля е сложно понятие. Не можем еднозначно по 10 дом да определим професията на човека.

В 10 дом са представени всички висшестоящи хора в нашия живот. Тук е единият от родителите - този, който установява порядките в семейството, поддържа дисциплината, дава нареждания. По-късно в нашия живот се появяват нашите началници и по 10 дом може да се види как даден човек взаимодейства с тях.

Имам познати с Венера в 10 дом и далеч не всички се занимават с професия, която е свързана с дейностите на Венера. Двама от тях познавам много отблизо и техните началници много ги обичат, имат добро и приятно отношение към тях.

Имам клиенти с Марс в 10 дом (естествено са важни аспектите към тази планета). Такива хора имат усещането, че началникът не е прав и те трябва да се преборят с него. Някои спорят открито, а други прикриват това недоволство в себе си. Когато задържат своето раздразнение вътре в себе си, околните го усещат и такива хора привличат негативното отношение на началника към себе си. 

За определянето на професията е добре да се обърне внимание на знака на върха на 10 дом (К10), защото той е свързан с начина, по който човек формира своите социални цели и доколко лесно ги постига.

Когато К10 е в огнен знак, човек се стреми да бъде лидер, да постига върхове. При К10 в земен знак е по-скромен в целите си, социално се реализира по-бавно, но е устойчив в постигане на набелязаното. Неговата обществена роля може да е свързана със стабилизиране ситуацията в колектива, където работи. Но имайте предвид, че всичко трябва да се разглежда в контекста на цялата натална карта.

С К10 във въздушен знак първото важно нещо за такъв човек е да бъде свободен в социума. Не обича да е прекалено обвързан, твърдият график не му се харесва, както и строгият началник. Обича да се занимава с интелектуална работа и да разполага свободно с времето си. С лекота променя професионалната си дейност, може да работи на няколко места едновременно.

Хора с воден знак на К10 имат желание и стремеж да постигнат нещо в професията си, но тъй като Водата е женска стихия, те рядко демонстрират това свое желание. Имат нужда от работа, която да им бъде интересна. Насищат с емоции пространството, в което се намират, и това може да се окаже тяхната социална роля. Такива хора стават началници, не защото това е била тяхната първоначална цел, а защото обстоятелствата са се подредили по този начин.

Във връзка с избора на професия забелязах следния факт: при някои хора е по-силно подчертан 6 дом, а при други – 10 дом. Моят опит показва, че професията най-добре може да се определи по този дом, в който има повече планети.

Много е важно да се види кои точно планети се намират в ъгловите домове, защото често те оказват влияние върху избора на професията. Например Юпитер в 7 дом – такъв човек в своите професионални дела често общува с публика, има широки контакти.

Особено важна е най-високо разположената планета в картата. Представете си, че в тази стая някой се е качил на стълба и гледа отгоре всички останали. Той има най-добра видимост, вижда всички, може да се разпорежда с останалите и затова се намира в най-привилегированото положение.

Източник:

16. Галанкина О. А., 2015г., Варна

Курс на тема: "Професионална предразположеност на човека. Мястото му в колектива – лидер, изпълнител, творческа единица, специалист. Нивото на социалните възможности и реалните постижения".

https://www.uraniabg.com/Letni-shkoli-MAA

Предишна Професионална ориентация според показателите в нат.карта Следваща
Задвижва се от Silla.IO PHP Application Development Framework