Astrocenter Urania logo

Астроцентър Урания

Обучение по астрология

Статии

Отвори всички Затвори

Подход към ректификацията: качествена и събитийна

Lotus

Левин М.Б.
Ректификацията е процес, в който астрологът, използвайки прогностичните методи, с които работи, чрез ретроспекция на живота на питащия, установява часа му на раждане с точност до 4 минути. Веднага възниква въпросът кой от моментите, смятани за раждане, може да се нарече истинен: дали това е показването на главата на детето, дали е прерязването на пъпната връв, дали е първият писък, а именно първата глътка въздух. Дейн Ръдиар се придържа към последния момент, тъй като той обуславя независимото физиологично съществуване на човека. Но истината е, че инкарнацията може да започне и по-рано, и по-късно от фиксирания от лекарите момент на раждане. Важното за нас като астролози е да установим момента, в който наталната карта се е включила за дадения човек и според събитията от миналото да я поставим в изходна точка, която като часовник предопределя всяко едно важно събитие на неговия живот.
Ако картата не е ректифицирана, може да се получат разминавания дори и в АСЦ, което е от базово значение за интерпретацията.  Основното е, че неректифицирата карта поражда неточности в прогностичните методи, най- вече в работата с куспиди на домове. 
Кога можем да минем и без ректификация? Ако имате опит в работата с космограма и ако часът на раждане е известен с приблизителна точност, ще можете да направите една базова и много точна интерпретация на личността, както и да работите с транзити, символични дирекции и прогресии към космограмата и до известна степен към наталната карта, която сте построили. Просто ще трябва да игнорирате интерпретацията на куспидите на домовете.
Има много методи за ректификация, тук ще ви предложим този, който се ползва в Академията. Разработен е през 80те години от Левин и Айзин и е проверен върху повече от 3 000 карти и 10 000 събития. Но преди това трябва да споменем, че съществува качествена и събитийна ректификация. Задачата на качествената ректификация се състои в това да подготви наталната карта за събитийната ректификация.
Качествената ректификация включва: определяне на Асцендента на нативуса и знака на МЦ, определяне на знака и градуса на Луната и определяне на разположението на планетите в домовете.
 
Определяне на Асцендента по външността и особености на строежа на тялото на човека

Огнена стихия на АСЦЛице: чертите са резки, отчетливи, създава се впечатление за енергична натура или величественост.
Очи: директен, ясен, пламенен поглед. Докато говорят, гледат право в очите.
Нос: голям, често орлов, римски профил; върхът е подвит, ноздрите са рязко очертани, челото не е високо.
Брадичката е масивна, често челюстта е издадена напред.
Зъбите са едри.
Тялото е мускулесто.
Походката е бърза, вървят напред, бързат, движенията са резки, ръкостискането е енергично.
Гласът е силен, интонацията е повелителна, обикновено се държат доминиращо, стремят се към активно взаимодействие, инициатори, задават тон на разговора. Обичат да водят монолог, имат ниска степен на чуваемост. Обичат да налагат гледната си точка.
Предпочитат спортното облекло, ярките червени и оранжеви цветове. Лъвът има слабост към златните бижута.

 Всеки знак си има отличителни черти:

Овен на АСЦ: в сравнение с другите огнени знаци, този може да има по- богато окосмени вежди, по-мускулеста конструкция и по-осезаема енергичност. 
Лъв на АСЦ: характеризира се с развит гръден кош. В сравнение с другите огнени знаци има по-окръглено лице, къдрава коса (като ореол или грива). 
Стрелец на АСЦ: обикновено се отличава най-голям ръст сред другите огнени знаци, развити бедра, гледа „отвисоко“. Жените обичат да си връзват „конска опашка“. 

Земна стихия на АСЦ


Лицето има монументални форми, очертани скули.
Кожата може да е суха и нееластична.
Погледът е неподвижен, спокоен, клепачите са тежки.
Носът е едър или месест.
Брадичката и челюстта са масивни, едри.
Тялото е силно, плътна структура, големи китки и стъпала.
Походката е тежка, движенията са бавни; обичат да подпират ръцете си в хълбоците.
Ръкостискането е тежко и плътно. Маниерите са грубовати. Не са много общителни, контактуват избирателно. По време на разговор не обичат да скачат от тема на тема, предпочитат близкия, плътния контакт със събеседника.
Външно слабо реагират на промени в обстановката. Сядат стабилно, не си сменят често позата, на пода поставят и двата крака. Търсят къде да си подпрат ръцете. В облеклото предпочитат практичния, класическия стил.

Телец: характеризира се с най- окръглените и благообразни форми. Носът е повече месест в сравнение с другите два земни знака. 
Дева: най-издължено лице и нос спрямо другите два земни знака. Младолика и спретната визия.
Козирог: кожата може да се състари предварително. Погледът е строг и хладен. Може да има прегърбване.

Въздушна стихия на АСЦ 


Лицето е живо, често си сменя изражението. Лицевата мускулатура е много подвижна. Чертите са заострени.
Очите са леко дръпнати, погледът е жив и постоянно оглеждащ.
Носът е остър, като върхът понякога е раздвоен.
Тялото е много подвижно, има склонност към слабота. Често изглеждат по-млади от годините си.
Жестикулацията е активна. Походката е въздушна, понякога летяща, хвърчаща във въздуха, движенията на ръцете и краката може да не са координирани. Жестовете на ръцете са бързи.
Гласът е висок и звънък, изпълващ пространството. Много са комуникативни, лесно установяват контакт и намират общи теми за разговор. Могат да разговарят едновременно с няколко човека. Реагират бързо на нова информация, много са любознателни.
Сядат на ръба на стола, за да имат готовност винаги да станат. По отношение на облеклото обичат тийнейджърския стил и до късна възраст остават младолики. 

Близнаци: остро лице и черти. Погледът е хитър или лукав.
Везни:  характеризират се с много мила и блага външност, хармонични, правилни черти на лицето. Много красива външност, на която винаги обръщат подобаващо внимание.
Водолей: с най-висок ръст сред другите въздушни знаци. Очите имат уранов заряд, погледът е електрически, блести.

 Водна стихия на АСЦЛицето обикновено е кръгло, чертите са меки, създава впечатление за инфантилност.
Очите са окръглени, погледът често е блуждаещ; рядко гледат право в очите на събеседника.
Носът може да е чип и по-месест.
Устата също е месеста, брадичката не е голяма, кръгла, понякога двойна.
Тялото е с окръглена форма, често със склонност към пълнота.
Раменете са отпуснати надолу.
Погледът е дълбок и омайващ.
Походката е плавна, флегматична, поклащаща се.
Движенията на ръцете са плавни и бавни. Ръкостискането е вяло.
Гласът е фин, тих. Осъществяват контакт предпазливо, сугестивни са, лесно се разсейват, като се потапят в собствения си свят. Не обичат да им се бъркат в личното пространство, реагират на най-незначителните емоционални нюанси и промени в атмосферата. Избягват директните отговори. 
В облеклото обичат свободните дрехи, бродираните якички, дантелените кантове.

Рак: лицето е детско, всяка негова част може да се характеризира с умалително име: бузки, носле, очички и т.н. Очите са изпъкнали.
Скорпион: носът може да бъде както чип, така и орлов. Погледът обикновено е енергичен, дълбок, потаен, кожата тъмна.
Риби:  характеризират се с неуловими, неточно очертани черти на лицето.

Целият гореспоменат материал се отнася до представителите на европейската раса. Не трябва на 100 % да изхождате от физическото описание, посочено по-горе, тъй като на Асцендента/в 1 дом може да има и други планети, които да видоизменят и профила, и самата форма на лицето, както и аспекти към върха на 1 дом. По-сигурно е да изхождате от маниера на поведение, както и самата конструкция на тялото и най-вече моториката. /Част от описанията по-горе са приведени от книгата на Борис Израитель „Ректификация“/

Сега нека обобщим: ако човекът не може да стои на едно място, докато говори с вас, постоянно се мести и гледа във всички посоки, значи 100% не е Земя или Вода. Земният знак стои на едно място, като че ли краката му са вкопани. Въздухът реагира на всичко, което вижда наоколо, за разлика от Земята и Огъня.
Раменете и гърбът на кардиналните знаци образуват буквата „Т“. Изглежда, че имат своеобразна Т-форма на тялото. Като че ли са затиснати в нея. Движат се с тази конструкция - четвъртити рамене и гръбнак.
Голямата подвижност на раменете е характерна за мутабелните знаци. А фиксираните имат по-голяма скованост в централната част на тялото. Представете си как танцува един кардинален, един фиксиран и един мутабилен Асц.  
Ако ректифицирате карта на човек, за когото не знаете никакъв приблизителен час, първо е необходимо да определите стихията на Асц. После започвате да правите качествена ректификация. Построявате няколко хипотетични карти и  анализирате по метода на обратната интерпретация на картата. Например, излиза, че човекът има Сатурн на Асц. Питате се: „Възможно ли е този човек да има Сатурн на Асц? “ Или, да речем, в единия случай 6 дом попада във Водолей, а в другия - в Козирог. Питате го какво работи и каква работа би го задоволила: тази на свободен график или в подредена структура с предварително уговорени задължения. Или в единия случай Юпитер попада във 2 дом, а в другия - в 3 дом. Ако стои в 3 дом, това означава, че човек има много контакти, постоянно посещава курсове, обучения. Ако е във 2 дом, значи разполага с пари. Просто задавайте простички въпроси на човека.

Гледайте къде се намира Сатурн. Той дава или малко, или нищо - в дома, в който се намира, е суша. Например: виждате Сатурн в 11 дом, питате човека какви са му отношенията с приятелите - има ли, няма ли. 
Гледайте къде стои управителят (Господарят) на Асц. и питайте човека колко време и енергия отделя на темата на дома. 

Интересно е да се провери къде се намира Луната. В този дом на човека му е най- добре (разбира се, ако тя не прави съвпад със Сатурн). Това е домът, където човек разпуска, сваля напрежението, чувства се най- естествено. Ако се намира в 12 дом, значи обича да е сам или да спи. Ако е в 1 дом, предпочита активна дейност, ако е във 2 дом, най- често разпуска на природа или обича да си похапне. В 3 дом - обучение, контакти, гости. В 4 дом човек най-добре се чувства у дома. 5 дом - обича развлеченията, игрите, контакта с децата. 6 дом - отпуска се чрез грижи за някого или на работа. 7 дом - почива си при общуването с близките или с любимия човек. 8 дом - по време на сън, сексът за него също е добър начин да се отпусне. 9 дом - пътувания, също и обучение. 10 дом - работа, но и общуване с единия от родителите. 11 дом - търси приятелите и големите компании. 
Можете да разширите тази схема и сами. Както казахме, ако Луната е в съвпад със Сатурн, човек не може да се отпусне и има склонност към леки депресии. Сатурн дори и в благоприятните си аспекти към Луната: Секстил или Полусекстил, пак ще дава тенденция към ограничаване. Сатурн никога в никой аспект не променя своето действие, само го смекчава или усилва. В най-добрия случай той организира, по който начин ограничава. Тоест, аспектът между Луна и Сатурн винаги ще даде самоконтрол и натиск отстрана на външни обстоятелства, дисциплина. Но ако Сатурн и Луната са в различни домове, за да избяга от Сатурн, той отива в дома на Луната. Когато Луната и Сатурн са в Съвпад, човек трябва да търси изход чрез  Нептун. Само че Нептун не отпуска, а засмуква човека в нереална среда, откъдето после не му се излиза. Той дава повече кеф, но по-малко радост. 

По същия начин трябва да се провери домът, където стои Слънцето. От него човек се зарежда, черпи сили.  Ако се намира в 4 дом, значи се зарежда вкъщи; ако е в 5 дом - по време на някакъв творчески за него процес. Така че, търсете дома, който дава на нативуса най-много сили, домът, в който най-много обича да бъде.

Сатурн е мястото, където човек държи някакъв „изпит“. Затова домът, където се намира Сатурн, е, така да се каже, „поразен“, напрегнат. Там човек изпитва дискомфорт. Важно е да разберете какво му се е случило на сатурновия цикъл: 29,5 г. Питаме какви трудности е имал през този период или някакви сериозни промени. Той например казва, че поради болест е напуснал работа. Разбирате, че Сатурн трябва да стои или да управлява 6 или 10 домове. В дома, в който се намира, и домът, който управлява, манифестира кризата на Сатурн. Обикновено това става в края на сатурновия цикъл. 
Ректификацията на наталната карта е творчески процес. Повече прилича на изкуство, отколкото на алгоритмична процедура.

С помощта на такъв тип процедура, намирате сектор от 15 градуса, в които евентуално се намира АСЦ. След това включвате Прогресии, Дирекции и Транзити към върховете на домовете. 

Теория на "Перинаталните Матрици" и използването им при Ректификация ТУК
Правила за събитийна ректификация  ТУК
Превод от руски език - Иванова К.

Предишна Подход към ректификацията: качествена и събитийна Следваща
Задвижва се от Silla.IO PHP Application Development Framework