Astrocenter Urania logo

Астроцентър Урания

Обучение по астрология

Статии

Отвори всички Затвори

Подход към интерпретация на Мунданна карта

Lotus

Левин М.Б., Варна, 2010г.

По-рано днес ме попитаха относно темата на лекцията. Това е мунданна астрология, но не пълен курс, разбира се, а просто български колеги ме помолиха да кажа нещо за бъдещето на България.

Искам да ви споделя как правя прогнози за съдбата на държавите, на Европейския съюз, за да видите нагледно.
Световната астрология или Мунданната, както е на латински, е древна наука. Започнали са да се заминават с нея тогава, когато и с натална астрология, тоест преди хиляди години. Има много постижения в този дял на астрологията, но аз ще ви предложа собствени разработки по темата. Най-същественото, по мое мнение, което направих в мунданната астрология, е, че промених предмета, който тя изучава. Авторите на литература по тази тема предлагат няколко подхода, в частност такива, които се основават на цикли като съединението между Сатурн и Плутон или тройното съединение Уран, Сатурн, Нептун. Направени са изводи въз основа на така наречените „мутации“ (съединението между Юпитер и Сатурн се нарича мутация), изследвания например относно земната мутация (цикъла на съединение между Сатурн и Юпитер в земните знаци). Скоро ще започне нов цикъл на съединения на Сатурн и Юпитер във въздушни знаци. Но това не позволява да се направят изводи за конкретна държава, защото ще засяга цялото пространство на планетата Земя. Затова аз предлагам малко по-различен подход. Всички автори построяват мунданни хороскопи, изчислени на база на официалната дата на възникване на държавата. Например Американската държава е сформирана  през 1776 г., като за отправна точка е взета датата на подписването на Декларацията за независимост. Оттогава до ден днешен народът на САЩ съществува без особени промени. С България  нещата са доста по-сложни, защото тя е минала през бурна история. Имало е Първо царство, което пада през 1018г, след повече от столетие възниква Второ българско царство, което просъществува до края на XIV век, следват петстотин годни под турско владичество, после възниква Княжество България и след това България като независима държава; след Втората световна война се създава комунистическа държава, а сега е нещо ново. Ако се вземе предвид всичко това, може да се каже, че на тази територия са се сменили поне 5 държави, но най-интересното е, че българският народ е продължавал своето съществуване като едно цяло и го има и до ден днешен. Например може да се построи астрологична карта за момента на падането на комунистическата държава и началото на новата Българска република. Така правят много съвременни астролози. Няма лошо, при анализа това също може да даде определени резултати. Проблемът е, че като се промени статутът на държавата, всички прогнози, правени по картата за Република България, престават да имат значение. Те съществуват само докато и самата държава я има. В началото и аз започвах да изследвам по този начин, като построявах хороскоп за всяка нова държава в историята на Русия.  
Първо построих карта за Великата октомврийска революция от 1917г. След това, като използвах методите на Андре Барбо и анализирах определени цикли, установих, че те са действали и преди нея. Тогава ми дойде наум, че в края на краищата руският народ не се е появил през 1917 г.
Историята на един народ е непрекъсната. Например хан Аспарух е жив елемент на българската история. Вие не си напрягате ума, за да се сетите кой, като му чуете името. По същия начин цар Симеон, хан Крум и други. Това е жива история. Тогава разбрах, че трябва да правя карта не за държавата, а за народа. Но се оказа, че във връзка с това има голям проблем. Историята на една държава може да се датира точно, но кога е възникнал народът … ?
В историята на Русия има един много интересен момент на среща между две етнически групи. Именно тогава е възникнал нов етнос. Това е  моментът на идването на шведите в град Новгород, където започват да управляват. Тогава територията на днешна Украйна, Белорусия е била населена със славянски племена, образуващи отделни общности, но не и обединена държава. Това вероятно е свързано с особеностите на славянското мислене, което не носи стремеж към формирате на държава. Славяните имат ориентация към това да се затворят в малко пространство, защото са Лунен тип хора. С пристигането си обаче викингите задават мощен импулс към обединение. Не минават и 100 години и на тази територия възниква държава, разпростираща се от Балтийско чак до Черно море. Именно срещата между тези две етнически групи определих като начален импулс. След това започна чисто астрологична работа. Построих карта и трябваше да покажа, че тя работи. 
 
Хороскопът на руския етнос бе признат от руското астрологично общество.
На основание на това, че създадох тази карта, ми бе присъдена докторска степен по астрология. След това започнах да се занимавам с други държави.
Първото, което ми дойде наум, бе САЩ. Вече казах, че американските астролози построяват карта за датата на подписването на Декларацията за независимост – 4.07.1776г.
Ако и вие го направите, ще видите, че Слънцето е в Рак, но по мое мнение, американците като етнос са типични представители на знака Близнаци. Повечето от тях редовно си сменят местоживеенето и то отиват в съседен град или щат, а не квартал на същия град. Целият им начин на живот е много близнашки - мисленето, характерът на човешките взаимоотношения. Ракът е съвсем друг тип – обича да си седи вкъщи, да се храни с домашна храна… Знаете как се хранят американците. Исках да разбера кога е започнал съществуването си този народ, защото хората, които са подписвали тази декларация за независимост, са били с вече формирано мислене и са отстоявали своята независимост. Като започнах да чета историята на САЩ, открих любопитна дата – тази на първото дебаркиране на американския континент. Колумб е открил Америка, но не цялата, а само нейната южна половина. Северна Америка по това време не е била населена. Когато при протестантите в Англия възникват проблеми с тогавашното католическо английско правителство, те решават, че трябва да се местят някъде. Тогава се организира експедиция, която да обследва бреговете на Северна Америка. След това се построява първият кораб с името Провидънс и има известна дата на дебаркиране. Когато я видях, нещо в ума щракна и всичко се подреди – 25 май 1607г. 
Трябваше да се установи кой е Асц. Не беше лесно. Отне ми половин година, но тъй като се ровех от доста време в историята им, разбрах, че и Асц. се намира във въздушен знак, защото с него е свързана територията на държавата. Такива отворени, свободни пространства на първо място са свързани с въздушните знаци; федерации и конфедерации също имат общо с този елемент, защото предоставят на членовете си достатъчно голяма свобода. Резултатът от изследванията ми доведе до този хороскоп:
 
Асц. попада във Водолей и забележете колко планети има в знака Близнаци – цели шест. Юпитер е във 2 дом в Овен - изключително самоуверени, всичко знаят. При това са много контактни. Нептун е на върха на 8 дом - тяхното истинско богатство е свързано с тази планета. Те има огромни дългове и са нещо като финансов резерв на целия свят.
По-лесно ми беше с хороскопа на Европейския Съюз. Както знаете, формирането му е предшествано от Европейската общност за въглища и стомана. През 1951г. европейците, изнурени от войни, решават нещо да променят. Знаете, най-големите конфликти за последните 200 години са били между Франция и Германия. Тогава възниква идеята да се обединят двата най-големи отрасъла, от които зависи войната - въглищата и стоманата (производството на оръжие), вече никой няма да може да произвежда нещо тайно. След години Европейското икономическо общество прераства в Европейски съюз.


Тук с домовете постъпих по следния начин – поставих Слънцето на МЦ. Когато часът е неизвестен и субектът на картата е с обществен характер – предприятие, фирма, съюз и т.н., Слънцето се поставя на МЦ. Това е проверена, работеща методика.  Картата на ЕС  на практика е работеща. Изследвахме валутния курс.
Ако става въпрос за натална карта на човек, не е възможно да се работи без известен час на раждане. Това дори се забранява от етичния кодекс на Американската астрологична асоциация. Но в редки случаи, когато се налага, аз поставям Слънцето на Асц., все едно е роден на изгрев.

Предложих карта за етноса на България, построена за 680 г. Някои отказват да приемат тази година, защото за нея няма документи. Има за следващата и това е договор с Византия.  Но той е бил подписан от вече формиран субект. А за мен бе интересен моментът на възникването на България.
Както в руската, така и в българската история, на тази територия е имало много славянски племена, но те не са били обединени като единна държава. Византия е подлагала на натиск славяните от юг, събирала е данъци от тях, като по всяка вероятност тук е имало около един милион души,  тоест е можело да се борят за своята независимост, но нещо не им е достигало. Може би същото, което и на славянските племена на територията на днешна Русия, а именно тенденция към единство. Доминирал стремежът да бъдат затворени в собственото си родово пространство. Тогава се явява нов, изразен и активен елемент – Булгари, дошли от Волга. Появява се марсов фактор, какъвто след повече от столетие ще бъдат викингите за формирането на руския етнос. Пристига Аспарух и доколкото разбирам бързо се ориентира в обстановката и встъпва в договор със седемте родови славянски обединения. Получава се така, че през 680 година те се договарят, като лятото на същата година, както казвам аз, са показали правилния начин на поведение на Византийците. Така че, през 681г. вече е имало договор, по който Византийците са плащали на Българите данък. Поради всички тези причини, хороскопът на етноса се построява за 680г.  
След това се заех с ректификация на датата. Българите са с Асц. Козирог. Защо? Асц. за мен бе ясен от самото начало. Територията на държавата е характерна - малка и на 40%  покрита с планини.