Astrocenter Urania logo

Астроцентър Урания

Обучение по астрология

Статии

Отвори всички Затвори

„В живота не всичко е предначертано, има избор.”

Lotus

- Господин Левин, как се запознахте с астрологията в една тоталитарна държава като СССР, където подобни науки бяха забранени?

- Най-смешното е, че започнах да уча астрология в България. Може би знаете за духовното общество "Бялото братство". Преди 30 годни обаче не всички знаеха, че Петър Дънов е роден във Варненско. Самият той не се е занимавал специално с астрология, но неговите ученици - да.

Познавах добре учениците му Крум Жаров и Николай Дойнов, а също трудовете на Иван Антонов и Николай Пашов. С помощта на мои приятели българи открих първите книги по астрология - западни преводи. През 70-те години на ХХ век в Москва не можеше да се намери и един учебник.

Напреднах бързо, тъй като съм математик и астроном. Затова ми беше ясно как да проуча методите на изчисление в астрологията.

- Астрологията е консервативна наука. Тя променя ли се?

- Бих казал по-скоро, че е стара наука, но не и консервативна. Астрологията се работи от жив човек. Тя се занимава с всичко, което става с вътрешния мир на човека. В последните 300 години бяха открити нови невидими планети и астероид и науката много се разви. Не трябва да се мисли, че при нас всичко е само традиция.

Освен това имаме постоянен жив контакт с човека. Когато някой дойде на консултация, първо му се разяснява неговият минал живот. Правят се прогнози. След няколко срещи се получава обратна връзка и човек може да анализира кое от предсказаното се е случило. Очертава се най-главното събитие в неговия живот.

Астрологията е жив експеримент - казвате нещо и веднага получавате отговора дали е така. Прогнозата минава проверката на живота. Така че от науките за човека астрологията е най-експерименталната.

- За колко дълъг период от време може да се направи хороскоп?

- Ако искате подробен хороскоп, той ще е за по-кратък период от живота ви. Иначе може да се направи прогноза до самата смърт. Нека да кажа обаче - не всичко в живота е предварително начертано. Има някои точки, когато човек може да прави избор и бъдещето му зависи от него самия. Не всичко е решено.

Животът е като жп линия - пътуваш, после се оказваш пред два пътя и трябва да избереш. Например ако се омъжите, за определено време решението е взето. После в един момент се движите по инерция. Но след някакъв период възниква възможност за друг избор.

- Кои хора са трудни за правене на хороскоп?

- Има различни хора. По хороскопа на всеки може да се каже доколко е свободен по отношение на съдбата си. Едни се оказват в трудни обстоятелства и не могат да влияят много на пътя си, имат малко възможности да избират. Други са много свободни, животът им е осеян от възможности за избор и различни решения и за тях е по-трудно да се предсказва.

- На кои известни личности сте гадали по звездите?

- Имената им са професионална тайна. Но ще кажа, че мои клиенти са били министри, най-големите бизнесмени, държавни глави.

- Има ли мистика в астрологията?

- Тя е закон на природата. Както ние търпим Закона за всеобщото притегляне и не можем да се откъснем от Земята. Но все пак се движим наляво-надясно и напред-назад. Така е и астрологията - ограничава се от някои закони, показва някои възможности.

- Може ли човек сам да си направи хороскоп?

- Да се изчисли хороскопът, вече е много просто. Достатъчно е да знаеш датата, мястото и времето на раждането си. Вече има компютърни програми, които изчисляват всичко

В древността са били нужни 3 месеца, за да се смята на глинени плочки или на папируси. Вземали са се таблици, за да се види положението на планетите. Преди години, като започвах да се занимавам, се искаха знания, книги, няколко часа смятане.

Сега само натискаш копчето на компютъра. Въпросът е как да се разтълкува начертаната графика.

 В академията са ни нужни 2 години, за да дадем основно астрологическо знание. То е достатъчно студентът да се занимава за себе си. С още 3 години сериозно обучение може да се интерпретира добре чуждият хороскоп.

Но сам за себе си да интерпретираш -това е опасна работа. Всичко, което е свързано с човека - ситуации, връзки, не можете да оцените правилно, защото сте твърде заинтересован.

Астрологията е наука, свързана с човека, и на нея не й стигат чисто техническите изчисления. Тя е свързана и с психология, и с история, с подходи на интуицията. Не можете да тълкувате спокойно вашия собствен хороскоп или на вашите близки. И в Библията е казано: "Не лекувай сам близките си."

Истинският астролог го знае и дава възможност на други колеги да тълкуват неговия хороскоп спокойно и неемоционално.

- Какво вещаят звездите за Европейския съюз?

- Аз правя прогноза отделно за народа и за държавата.

Който мисли, че Евросъюзът ще се разпадне, дълбоко се лъже. Но ще преживее сериозни промени. Ще има да решава много сериозни проблеми в най-близко бъдеще. Ще се измъкне от икономическите проблеми и еврото ще стане стабилна валута. След един кратък период европейската валута даже ще стане по-надеждна от долара.

Държавите постепенно ще се сливат и ще постигнат единство. Това ще стане чрез поредица трансформации.

В момента Европейският съюз не е стабилен, защото той даже не е конфедерация. Всяка една от държавите притежава много голяма степен собствена свобода да взема решения, от които да зависи бъдещето на целия съюз и икономически, и политически. Ще се мине през още няколко критични ситуации.

Предстои да бъде ограничен суверенитетът на всяка една от държавите и ще се премине към силна централна власт на общоевропейското правителство. То под някаква форма ще възникне. Ще се появи достатъчно плътно обединение на федеративен принцип подобно на Съединените щати.

- Има ли Евросъюзът планета покровител?

- Смятам, че това е Юпитер. Аз приемам за рождена дата на Европейския съюз договора от Маастрихт. Може да се строят карти и на основата на по-стари формирования, които предшестват Европейския съюз, но аз приемам 7 февруари 1992 г. - тогава възниква като уникална и самостоятелна организация.

- Хубава планета ли е Юпитер?

- Всяка планета има своите негативни и позитивни позиции. Но само ще кажа, че перспективите на Евросъюза са много добри.

- При нас има случай, в който астролог отиде на съд, защото направи прогноза за земетресение и хвърли в паника цял град...

- И аз бих го съдил. Занимавал съм се с въпросите на сеизмологията от астрологична гледна точка. Тази наука не притежава средства да предсказва земетресения.

Можем да говорим за някаква степен на вероятност и на предположение, но не можем да указваме място и време на земетресението. Няма метод в съвременната астрология за това.

Нека подчертая обаче - редно е този човек да бъде съден не като астролог, а за шарлатанство.

Но ако той твърди, че е получил предупреждение свише, тогава е друго. Хората са му повярвали, събрали са си вещите и са се изнесли на палатки. Тогава обаче за какво го съдят? Нали участват две страни - човек, казал нещо, и жители, които са му повярвали. Нека и те си помислят на кого се сърдят.

ВИЗИТКА:

Михаил Левин е патриарх на руската астрология. 61-годишният учен е дипломиран математик тополог и астроном в Московския държавен университет "Михаил Ломоносов". През 1973 г. се запознава с основите на астрологията в България. Той е последовател на "Бялото братство" и учи тълкуването на живота по звездите от ученици на Петър Дънов.

Започва да прави хороскопи през 1979 г. През 1990 г. основава Академията по астрология в Русия - частно, образователно, некомерсиално заведение. Създател на собствена школа в астрологията, Левин има хиляди ученици. Автор е на десетки изследвания и книги.

Интервю : http://www.spiralata.net/kratce/index.php/interv-ta/1754-intervyu-s-mihail-levin

Предишна „В живота не всичко е предначертано, има избор.” Следваща
Задвижва се от Silla.IO PHP Application Development Framework