Astrocenter Urania logo

Астроцентър Урания

Обучение по астрология

Статии

Отвори всички Затвори

Комплексна интерпретация на наталната карта

Lotus

Открит урок, Галанкина О.А.

Нека поговорим за подходите, които можем да ползваме за интерпретация на наталната кара. Това е сложна и комплексна задача. Вече сте разбрали, че не съществува универсален подход за анализ, няма схема по точки, която, като приложим, нещата да се получат бързо и лесно. Начинаещите студенти винаги молят да им дам план, по който да се движат. Няма универсална схема, но има подходи.

Пред какви задачи се изправяме, когато започваме да работим с натална карта? Първата е да разберем самия човек, какъв е неговият характер, към какво се стреми и желае повече от всичко. Какви са неговите най-значими потребности и съответно кои мотивации ще ги пораждат. Някои потребности могат да бъдат силно изразени, а други – слабо. Водещите потребности ще пораждат изразени мотивации, доколкото слабите може да си останат на ниво: искам нещо, но не го правя. Нашата задача е да разберем какво най-много човек желае. Тогава идва и следващият въпрос: какво той всъщност умее? Роденият може силно да желае нещо, например свързано с мотивацията на Юпитер в картата: длъжност, звание, пари, но, както знаете, да искаш и да можеш не е едно и също. Има показатели в хороскопа, които сочат дали дадено намерение ще се осъществи или не. Мотивациите на човека са свързани с планетите, тъй като те представляват реален източник на енергия, който има определена окраска, затова ни подтикват към едно или друго нещо. Всяка планета има своя мотивация и в зависимост от това в каква степен е изразена в натала, мотивацията на човека в съответната сфера ще бъде по-изразена или ще остане посредствена.

Когато говорим за сила или слабост, имаме предвид сила и слабост на наталната планета. Съществуват различни видове сила. Базовото, от което астролозите започват своя анализ, е силата по знак. Една планетата е силна в знак, в който най-пълно може да прояви присъщите си качества. Прави го интензивно, по естествен и директен начин. Това са т.нар. позитивни мотивации, присъщи на планети, намиращи се в знаци на своята сила. Ако говорим за слаба позиция по знак, в някои отношения тези планети могат да бъдат много силни например в това да проявяват своите отрицателни качества, т.е. мотивация със знак „минус“. За Юпитер в огнен знак, където той притежава есенциална сила, е важно да постигне успех, да привлече позитивна обратна връзка и одобрение отстрана на другите хора, да бъде първи, да бъде най-добър, да постигне авторитетна позиция.  Всячески се старае да получи одобрението на околните. Когато свърши нещо, чака похвала. При Юпитер, който е слаб по знак, нещата се проявяват по различен начин. Той върши много неща, не за да бъде похвален, а за да не му се карат, да не го критикуват. Това е „избягваща“ мотивация. В нея също се съдържа представа за успех. Само че за силния Юпитер „успех“ е, когато го хвалят, а за слабия – когато не му се карат. За силния Юпитер чашата е наполовина пълна, а за слабия – наполовина празна. Една студентка ми разказа пример за племенничката си, която има Юпитер в Близнаци. Двете били на разходна, заедно с още едно момиче и майка му. Децата подскачали и си играели, което предизвикало усмивки и смях у възрастните, но за тяхна изненада това накарало племенничката да се разплаче, защото решила, че й се присмиват. Качествата на планетата, която е слаба по знак, като че ли са обърнати наопаки. Например силната Венера е мека, хармонична, човек е способен да постига вътрешно равновесие (Везни), стабилност на емоционално ниво (Телец).  Ако Венера е в слаб знак (Овен, Скорпион), на външен план може да бъде много по-ярка и емоционална, отколкото Венера във Везни. Но проявените чувства са по-интензивни от тези, които присъстват в човека в този момент. Изразяването е насочено навън, защото чувствана не могат да се задържат твърде дълго вътре. На човека му е сложно да постига вътрешна хармония. Когато възниква някакво чувство, то веднага трябва да бъде изразено. Венера в Скорпион е прегрята, има нужда от по-дълбоки и динамични чувства, от голяма близост с партньора, което не й дава мира. Трудно й е да постигне състояние на хармония и равновесие. Затова в съответните знаци тя се смята за слаба, защото нейните естествени способности за постигане за вътрешна хармония са отслабени.

Както казах, сила или слабост по знак е само един от факторите, които взимаме предвид, за да разгърнем характеристиката на дадена планета. Следващият значим показател за сила или слабост е позицията й по дом. Символично домете се съотнасят със зодиакалните знаци. Както всеки знак има свой символичен управител, така има и всеки дом. Наричаме го сигнификатор. Марс е сигнификатор на 1-ви дом, защото управлява Овена. По същия начин 2-ри дом съответства на Телеца и негов сигнификатор е Венера и т.н. Когато една планета се намира в дом, на който е сигнификатор, това я прави силна.

Домовете биват Ъглови (кардиналните), Следващи (фиксираните) и Падащи (мутабилните). Когато планетата се намира в Ъглов дом, тя придобива допълнителна сила и ще се проявява по-интензивно в живота на родения; ще има голямо влияние. Може да се каже, че ще формира своя линия в живота му и ще притегля вниманието му към себе си. Планетите, които се намират в Ъглови домове, особено в 1 и 10, играят ролята на едни от най-важните фактори, формиращи посоката на съдбата на човека. Те предопределят неговото жизнено пространство и влияят значимо. Колкото повече планети попадат в Ъглови домове, толкова по-самостоятелно се проявява роденият; държи под контрол своя живот, влияе на околните, задава стила на живот на хората от своето обкръжение, в съответствие с планетите, които се намират там.

Ако в Ъгловите домове попадат волеви планети: Марс, Слънце, Плутон, Уран, пред нас стои активен, деен, самостоятелен човек, лидер, който ще се изява в сферите на живот, с които се сблъсква. Ако виждаме, че т.нар. волеви планети се намират в Следващи или Падащи домове, а в ъгловите има женски планети: Луна в Рак в 1 дом и Нептун в 10 дом и друго в Ъгловите домове няма, това може да е един пасивен човек, като тези планети ще задават цялостната му жизнена структура. Луна и Нептун ще бъдат много по-силно заявени, отколкото някой Марс, който, макар да е силен по знак, се намира в Падащ дом. Това може да е енергичен човек, но суетата при него ще е повече и като цяло дейността му няма да бъде насочена към утвърждаване на самостоятелна жизнена позиция. По-скоро това ще прилича на ситуативна суета. От голямо значение е какви планети се намират в Ъгловите домове.

Следващият важен момент, когато разглеждаме силата на планети по дом, е дали има интерсептиран знак в него. Това означава, че структурата на дома, както и на противоположния, се усложнява. Да вземем за пример оста 6 – 12 домове – структурата на професионалната дейност, на работата, се оказва много усложнена. Ако в 6 дом се намира само един знак (т.е. домът започва и свършва с него) това сочи, че човекът притежава определен стил на работа, може да е конкретна професия и е ясно какво върши. Когато домът на работата е сложно устроен, това показва, че и самата дейност е многопластово устроена, нейната структура не е линейна, в нея има множество нюанси, роденият може да съвместява няколко длъжности едновременно, може да работи на повече от едно място или в живота му се случват усложнени преходи, сменят се професии, длъжности, сфери на работа. Знаете, има хора, които цял живот не променят местоработата си, остават в една и съща организация, не сменят и професията си.

Ако по оста 1 – 7 домове попада по един знак, в сферата на партньорството нещата са ясни, стилът на отношенията е определен и се задава от 7 дом; дори да взаимодейства с различни хора, човек се проява в един и същи стил. Ако там има включени знаци, отношенията с околните ще се изграждат усложнено, съдбата на човека, касаеща тази сфера, може да е засукана; може да има много партньори, които са различни по характер; човек се колебае какъв тип партньор да избере.

Структурата на дома силно зависи от това колко знака съдържа и дали има планети там. Ако планетата попада в интерсептиран знак, това отслабва нейната реализация, т.е. възможността да се прояви на събитиен план. Психологическата мотивация, свързана с нея, не изчезва. Ако това е Юпитер в огнен знак, човек ще има големи амбиции, висока самооценка, в душата си ще вярва, че е способен да постигне велики неща, но интерсептацията му може да отлага и забавя реализацията. Т.е. може да си мечтае за успех, но не е ясно дали ще предприеме нещо, за да го постигне. С времето включените планети започват да „излизат“ на повърхността на живота на родения, но обикновено това се случва около 40-годишна възраст и то ако човек прави съзнателни усилия в тази посока. Това прилича на развитието ни по Северния Възел, което се постига благодарение на съзнателни усилия, когато човек решава да реализира желаното. При наличие на включен Юпитер, ще е важно как е поставен Марс в картата на родения: колко е енергичен, доколко е настроен да действа, за да постигне амбициите си или по-скоро очаква, че обстоятелствата ще се наредят от само себе си.

Оказва се, че има няколко различни показатели за сила и слабост на планетата по дом:

1. съответствие между сигнификатор и дом;
2. планета, която попада в Ъглов дом;
3. интерсептация.

Следващият тип сила е по фигура на Марк Джоунс. Планетата придобива такава, ако е „дръжка“ на Кошница, Прашка или Корона. Ако е Вълнорез тя също получава допълнителна сила, тъй като задава първия импулс, стимул за изява на човека. Планети, които се намират в центъра на запълнена зона, също придобиват сила. Ако имате стелиум, можете да определите планетата в центъра, която също се смята за подчертана. Идеята е, че всяка планета генерира енергия, която се спуска към центъра, и ако там се оказва друга планета, тя акумулира и се храни с енергия от съседните планети, затова се проявява силно. Разглеждахме хороскопа на Андрей Макаревич, чиято конфигурация е Локомотив и в центъра на запълнената зона се намира съединение на Марс и Нептун. Той е музикант, певец.

Съществува и т.нар. Драконична сила – това е сила на планетите, породена от връзка с Лунните възли. Планетите, които се намират в съединение с Южния възел (орбис +/-5 градуса), са подсилени. Свързани са с качество, което е изначално силно развито при човека и е активно от ранна възраст. Доколкото планетите, които се намират в съединение със Северния Възел, са активни, но недокрай развити. Те са отслабени, но с времето се усилват. Например Луна в съединение с Южния Възел. Разбира се много зависи и от знака, в който се намират, но обикновено роденият има подкрепящо семейство, майка, домът е уютен, наблюдаваме комфортен старт на живота. Но с годините планети на Южния Възел могат да започнат да играят ролята на баласт, който застопорява човека в една точка. В мъжка карта това може да е майката, от която му е трудно да се откъсне. Ако Венера е по-слаба по знак, а Луната е силна и е в съвпад с Южния Възел, може да наблюдаваме млад мъж около 40г., който все още е зависим от благоразположението на майка си.

Или ако Меркурий е на Южния Възел, това сочи, че човек има активен ум, от малък се интересува от интелектуални дейности и това не е потенциално умение, а способност, която се ползва в настоящето. Роденият предпочита дейности от интелектуален тип. Друг въпрос е, че Меркурий на Южния Възел може да дава прекалена рационалност. С времето човек усеща необходимост да заложи повече на интуицията, тоест да превключи към друг начин за опознаване на света. Това е пример, който показва, че  планетите на Южния Възел имат сила, доколкото планетите на Северния изначално са отслабени, но с възрастта започват да работят по-активно, като пред родения стои задачата да усвои тези планети в пълнота. Например Луна на Северния Възел сочи, че при човека семейната тема не е докрай реализирана. Може да е роден в непълно семейство или родителните да са се развели, или има ранна загуба на родител, или в семейството се усеща студенина, няма сплотеност, може да има битови проблеми с жилището, липса на сигурност или човек напуска родината си, откъсва се от нея.

Освен съединението, важна драконична позиция е и квадратура на планета към оста на Възлите (5 градуса орбис). В такива случаи тя също придобива допълнителна значимост. Това е планета (тема), относно която роденият трябва да промени своя мироглед. Това не е фактор, който придава сила или слабост на планетата, а по-скоро нюанс в картата. Играе роля на пречка, но ако човек постигне промяна в начина, по който възприема темата на тази планета, тогава придобива опорна точка в себе си и може да промени живота си на качествено ниво. 

Относно сила и слабост на дадена планета може да разгледаме случай, когато тя е неаспектирана или в „шахта“. Когато чуем шахта, в съзнанието ни изниква образ на нещо дълбоко, недостъпно, скрито и непроявено. Разказвала съм ви за моя клиентка, която няма нито един аспект към Меркурий, при все че аз ползвам широки орбиси в работата си. Привърженик съм им, защото те показват нашата психологическа структура. Астролози, които са ориентирани в по-голяма степен по посока прогнозиране, могат да работят с тесни орбиси: за мажорните аспекти ползват до 5 градуса, а за останалите – по 1. Аз очаквах клиентката ми да има трудности в общуването или в обучението, а тя ми разказа, че е завършила с отличие институт по далекосъобщения, работи в телекомуникационна компания като директор по връзки с обществеността. Не изглежда нейният Меркурий да е в дълбока шахта. Вярно, че се намира в 10 дом, в Дева. Интересно е и че Меркурий се падаше средна точка между Слънце и Уран: той трансформира енергията, която прочита между тях. В този хороскоп има допълнителни фактори, които подсилват Меркурий. Ето че той се оказва планета, свързана с основната дейност на тази жена. Разглеждала съм много спортисти с неаспектиран Марс, също и лидери с неаспектиран Юпитер. Ако неаспектираната планета е хармонично поставена по други показатели, тя има нещо общо или с професията на човека, или с хобито му. Има един нюанс, че човек не я управлява много добре, все едно тя го подчинява на себе си в някакво отношение. В сферата на тази планета той се поддава на импулс, който не успява да контролира.

Но има и случаи, когато неаспектираната планета се превръща в „планета в шахта“. Т.е. нейните качества се реализират трудно. Това се получава, когато е слаба по знак, по дом, може да е интерсептирана. Имах клиентка с неаспектиран Меркурий в Лъв, интерсептиран в 7 дом. Какво дава Меркурий в 7 дом? Общителност. Тя е учила една година в университет, но не е продължила, защото й доскучало. Има много контакти, но кръгът от познати постоянно се променя, неустойчив е.

След като анализираме всички видове сила, свързани с планетата, бихме могли да разберем каква е нейната мотивация, чиято интензивност е свързана повече с положението по знак. Относно това по какъв начин ще постигне реализация на тази си мотивация, ще гледаме положението по дом.

Има случаи, когато една планета е слаба по знак, но силна по дом. Езиковата картина за това е човек, който притежава малогабаритен трабант, но си върши чудесна работа с него, като обикаля навсякъде. А ако е силна по знак и слаба по дом – човек има Мерцедес, но го държи паркиран в гаража.

По гореизброените показатели можем да разберем кои са силните и слабите страни на човека; кое го движи и мотивира и кое е слабо изразено като потребност в него.

Следващата стъпка в анализа е да се открият уникалните акценти на наталната карта, това, което прави първо впечатление. Различните астролози биха посочили различни фактори: един ще види стелиум, друг – фигура, трети – това, че има планета в дръжка. Относно това откъде започва анализът на картата има място субективният поглед на астролога, който е в ролята на инструментът, който работи с хороскопа.

Във всеки човек има няколко важни пласта: умствен, сърдечен и волеви. Този на мисленето е свързан с начина, по който работи умът; със способностите за концентрация, с това как човек борави с информация, дали успява да постигне дълбочина в темата, с която се занимава, дали е конкретно мислещ или по-скоро има развинтено въображение, дали е склонен да се рови в детайли или обича да обобщава и гледа на нещата отгоре. Всеки има мислене, но при различните хора то функционира по различен начин.

Кои са показателите, които могат да ни дадат информация за мисленето на човека. Къде да гледаме в хороскопа, за да разберем? – Как са поставени Меркурий и 3 дом.

Когато анализираме Меркурий, взимаме предвид знака, дома, аспектите му, проверяваме дали участва в затворена конфигурация или има само някой единичен аспект. Ако дадена планета е част от затворена аспектна фигура, тя ще работи по-ефективно и ще участва в основната структура на съдбата на човека; ще бъде водеща тема. Ако е слабо аспектирана и не участва в конфигурация от аспекти, може да бъде много важна, човек може да я „ползва“ активно, но тази планета няма да има водеща роля в съдбата му; ще има помощна функция.

Когато разглеждаме даден дом, в случая 3-ти, ще анализираме знака на върха, как е поставен управителят (старшият, младшият), планети в дома, аспекти към върха, може да има и интерсептиран знак. Ако е така, трябва да видим къде са позиционирани неговите управители – дали са в силна или слаба позиция в натала.

Когато говорим за показатели, които разкриват какво е мисленето на човека, не забравяме да видим как е поставено и наталното Слънце, защото то е нашето съзнание. Мисленето и съзнанието винаги взаимодействат помежду си.

Следващият важен пласт е този на емоционалността. Всички ние имаме чувства, усещаме нещо, преживяваме, едно харесваме, друго - не. Къде да гледаме, за да разберем как са устроени тези черти в човека?

Луната е филтър, благодарение на който нашите състояния се проявяват навън. Тя не е свързана с появата на чувства. Може да имаме случай, когато Луната е активна, а Венера е вяла. Това може да се изрази в една свръх емоционална демоснтративност, а съдържателната страна се оказва слаба.

За да видим какви са дълбоките чувства, гледаме Венера, 7 дом, 5 дом, Нептун - как е поставен спрямо Венера, спрямо 5 дом, спрямо Слънцето. Но Венера е водещият показател. Разбира се не забравяме за Слънцето, което е център на нашата индивидуалност и има отношение към всичко. Цялата ситуация ще се разгръща около него.

Следващото е да се оцени волевият пласт, т.е. каква е волята на човека. Какво означава воля? - Това е способността на човека да действа, да преодолява трудности, препятствия, срещу които се изправя. Когато човек се спуска надолу, не му е необходима воля. Тя е нужна, когато катери възвишения. Тук анализираме Плутон, Марс, Слънце (по знак, по дом, конфигурация). Важни са Ъгловите домове, също и Уран. Той е двойствена планета – може да се разглежда и като интелектуална, и като волева. Затова го взимаме под внимание и за интелектуалните характеристики. Иначе го имаме предвид и като волева планета, защото дава способност за вътрешна концентрация.

След като определим как функционират трите пласта: ум, чувства и воля, пристъпваме към разглеждане на различните жизнени сфери. Когато анализираме заедно пластовете на ума и волята, това е основа за разбирането на способностите, които предопределят професионалната дейност на човека, неговите предразположености в тази посока. Когато говорим за професионална ориентация, в анализа трябва да включим и земните домове – 2, 6 и 10. Те са свързани с практичната реализация. 2 дом ще покаже чрез каква дейност, по какъв начин човек си вади хляба, как натрупва ресурси, какъв потенциал притежава в това отношение. 6 дом ще покаже стила на ежедневните занимания, как изпълнява своите ангажименти, какви са условията на всекидневния труд, какво е отношението към работата, как се чувства, когато се намира в подчинени работни взаимоотношения. 10 дом е свързан с призванието, социалния статус и реализация, постиженията, кариерата. Вкупом анализираме трите земни дома, за да разберем с какво човек би могъл да се занимава.

Що касае въпросите за професионална ориентация, обикновено имаме работа с два типа хора. В хороскопите на едните показателите за професия а много ясни. Всички те сочат към нещо едно: полицай, учител и др. Това обикновено са хора, които рано са усетили своето професионално предназначение, от малки знаят какви искат да станат. Те са целеустремени, изучават съответна професия, постигат успех в нея. Обикновено не идват на консултация с астролог, за да питат за професионална ориентация. Те си знаят с какво да се занимават. Какви хора идват на консултация? Тези от втория тип, при които в хороскопа е записан широк спектър  от възможности за реализация. От картата е сложно да се определи конкретно с какво да се занимава човекът. В живота на родения е същото – той се съмнява, опитва различни възможности, които открива на повърхността, после се отказва от тях, прави промени, дълго се търси; или в живота се пробва на различни поприща. Когато правим анализ на наталната карта, касаещ проф. ориентация, от нас не трябва да се очаква да съобщим конкретна професия. Това не е необходимо. Ние трябва да разберем какъв стил на работа ще бъде подходящ за този човек. Какво му трябва: дали да бъде активен, да командва или му е необходима тиха и спокойна работа с документи, или той е много общителен и му трябва работа с хора, или е сдържан и сръчен и предпочита да върши конкретни неща. Първо е важно да определим тези по-общи неща, свързани неговия характер. Ако виждаме, че при родения преобладават женските планети, не е удачно да му препоръчваме да се пробва в ролята на голям началник. Това са най-общи положения, свързани с професионалната ориентация.

Следващата тема, свързана с интерпретацията на наталната карта и сферите на живота, касае партньорските отношения и това как ще се развие личният живот. В случая трябва да разглеждаме мъжките и женските хороскопи, изхождайки от различни показатели.

Когато гледаме хороскоп на жена, кое взимаме под внимание? 7 дом и всичко, свързано с него, също и дали има аспект между управителя на 1 дом и този на 7 дом (това е и за два пола). Слънце и Марс, Сатурн, Уран и Нептун. Базовите планети са Слънце и Марс. Интересува ни как всяка от тях комуникира със Сатурн, Нептун и Уран, за да направим анализ на образа на партньора. В зависимост от това какви аспектни конфигурации се формират между тези планети, ще анализираме какъв тип отношения са заложени при жената. Едно е, когато Слънцето е в тригон със Сатурн, друго е, когато е в опозиция към него. Тоест в зависимост от това какви са аспектите между мъжките планети, откриваме какъв е зададеният стил на отношения с мъжете.

Винаги обръщаме внимание на Венера и Луна. Това са двете женски роли, заложени в жената. Венера е възлюбената, а Луната е стопанката на дома. Когато между тях има позитивна връзка, тези две роли взаимодействат хармонично; жената се чувства добре и в двата облика. Ако между тях няма аспект, няма нужда да се синхронизират по определен начин: когато е необходимо се включва Луната, когато трябва – Венера. Когато аспектът е конфликтен, тогава тези роли се хармонизират по-трудно. Жената успява да поддържа единия образ, но не й се получава с другия.

Аспектите на Нептун имат голямо значение. Той е световното лепило и неговата функция е да обединява всички и всичко. Поражда способност за приемане. Хора, които имат напрегнат аспект между Слънце и Нептун, изпитват трудности в това отношение, в безусловното приемане на партньора. Те го идеализират, очакват неземни отношения, като в реалността това води до разочарования, отхвърляне. Това е един от показателите за раздели. По сходен начин могат да работят напрегнатите аспекти между Слънце и Уран. Ако в карата има двойни показатели, които се наслагват като значение: например Слънце – Нептун и Марс – Уран, вероятността от раздяла с партньор се повишава. Нашата задача се състои в умението да съотнасяме показатели – едните сочат за стабилност в отношенията, а другите – обратно – за нестабилност. За стабилността отговаря Сатурн и това доколко значимо е поставен в картата, а за нестабилността - Уран и това какво е неговото влияние върху мъжките планети в женската карта. Правим оценка кои от показателите са по-силни в хороскопа – тези за стабилност или за нестабилност – Сатурн или Уран. Дали стабилността или влечението към независимост ще вземе надмощие. В това е изкуството на интерпретацията. Вземаме предвид и други показатели, за да оценим за коя планета „работят“ – в подкрепа на Сатурн или на Уран.

Що касае третата висша панета, Плутон. Ако той например прави напрегнат аспект към Венера, това дава прегрети отношения, интензивни, страстни, ревност, но не можем да кажем дали този показател е по посока за или против стабилността на връзката. Това е просто характеристика – човекът е емоционален. Дали това качество ще доведе до раздяла или не, не е ясно. Аспект между Венера и Плутон може да зададе силна привързаност, здрава свързаност с партньора, като мъртва хватка, както се казва.

В мъжка карта ще бъдат важни позициите на Луна и Венера, които задават образа на жената: като майка и домакиня, каква иска да я вижда вкъщи (Луна), и любовницата (Венера). Това е и неговият емоционален пласт.

Винаги вземаме предвид 7, 5 и 4 домове и при двата пола. Когато правим синастрия, е важно да съпоставим двата 4 дома на партньорите. 4 дом е свързан с начина, по който е устроен домашният живот, с това как ще се реализира ситуацията вкъщи. Ако при единия партньор в 4 дом има съединение между Уран и Плутон, а при другия - Луна, те си представят семейния живот по различен начин. Ще им е трудно да съжителстват. Може да се окаже, че и при двамата има „бурен“ 4 дом, значи за тях това е начин на живот, да има турбуленции вкъщи е норма. Те не възприемат дома си като място за почивка, а като поле на активност, реализация, битки. А може и при двамата да има Луна в 4 дом – никой никого не напряга, домът е място за почивка. Когато правим синастрия, е важно да съотнасяме нивото на емоционалност на единия и другия партньор.

Не трябва да се забравя темата, свързана с взаимоотношенията с родителите при човека; винаги започваме от това, когато пристъпваме към анализ на личния живот: как вижда майка си, баща си, семейния живот като такъв. Това ще окаже силно влияние на начина, по който ще създава свое семейство.

Когато анализираме родителите, къде трябва да гледаме? 4-10 домове, Луна, Слънце, Сатурн. Има редки случаи, когато родителите имат разменени роли. Майката е актива и движи кариера, а таткото се грижи за дома. Тогава е трудно да се определи кой играе ролята на Луна, кой на Сатурн. По същия начин и с домовете - кой дом описва майката, кой бащата? Винаги трябва да се изхожда от конкретната карта. В някои хороскопи и двата дома съдържат показатели, описващи и двамата родители. 

В повечето случаи Луната е майката и образът на семейството като такова, като се взима предвид и 4 дом. Положението на светилата също дава информация. Ако са в Ъглови домове, това сочи за значима връзка с родител. Дори и да е липсващ в живота на детето, той е много важен и оказва силно влияние върху него. Впоследствие този модел-образец предопределя отношенията с противоположния пол. Силната връзка може и да не е позитивна, т.е. е значима в негативен план. Когато светилата се намират в Падащи домове, най-вече 12 дом, връзката често е отслабена. Детето усеща липса на емоционална близост с родителя. Показателите, които се намират в картата, разкриват вътрешния свят на човека. Отстрани погледнато нещата може да изглеждат по различен начин. Две деца на една и съща майка може да я виждат по различен начин.

Обобщение:

Когато разглеждаме хороскоп, открояваме силните и слабите планети. Опитваме се да разберем какви мотивации са свързани с тях, какво желае човекът във връзка с това. Следващата задача е да видим как ще се постига реализация. Може ли той да случи това, което иска. Следва анализ на нивата на мислене, чувства, волеви характеристики; открояваме интересите, които човек притежава като цяло и след това започваме да анализираме сферите на живота. Това се прави, изхождайки от качествата на човека. След това гледаме как ще се формират личните отношения. Каква е неговата ориентация – по-скоро към един партньор, или това е човек, който ще сменя избраниците си постоянно или е ориентиран към безбрачие.

Превод от руски: К. Иванова

Статии със сходна тематика:
https://www.facebook.com/UraniaAstrocenter/posts/3867404623381903
https://www.uraniabg.com/news/interseptirani-planeti

Източник: https://www.youtube.com/watch?v=FpNJEWctQHM&list=PLamdTxlilQPQFqVWarm4CsE5VDDgvrDZV&index=5


Предишна Комплексна интерпретация на наталната карта Следваща
Задвижва се от Silla.IO PHP Application Development Framework