Astrocenter Urania logo

Астроцентър Урания

Обучение по астрология

Статии

Отвори всички Затвори

Подход за анализ на здравен проблем

Lotus

По мои наблюдения, основни причини за здравословните проблеми могат да се показват  в хороскопа чрез различни астрологични показатели като например:

 • Когато управителят на един здравен дом се намира в друг здравен дом (необходимо е да се взимат под внимание както старшите, такаи младшите управители);
 • Когато управителят на здравен дом е наранен от квадратура (90) или опозиция (180) с малефактор;
 • Когато има нехармонична аспектна връзка между управителите на здравните домове. Колкото повече напрегнати връзки между елементите на здравните домове има, толкова по-сериозни ще бъдат проблемите;
 • Съвпадът (0) между управителите на два здравни дома трябва да се разглежда като напрегнат аспект.

Например, ако Юпитер управлява 8 дом (У8) и е силен по знак (т.е. господарят на кризисен дом е в силна позиция) и формира напрегнат аспект с управител на друг здравен дом (2, 6, 12), тогава може да има навреждащ ефект. Затова, когато анализираме силата на управителите на здравни домове по знак, не бива да се ограничаваме в разсъждения, че, ако са слаби по знак, е лошо, и да бързаме да се радваме, ако са силни. Оптимално е, когато У2 е силен, а У8 е в средно положение.

Изучавайки натална карта от психологична гледна точка, се оказва, че всички ярки черти в характера на човека са свързани или с много силни, или с много слаби планети. А когато планетите са със среден статус, описват черти, които не се набиват на очи. По същия начин и когато разглеждаме темата за здравето: планетите със среден статус и смесено аспектиране са най-надеждни, защото няма да създадат сериозни проблеми.

Искам да спомена нашия колега Шестопалов. Той предлага различни формули за събития и болести. Нарича 6, 8, 12 домове - домове на болестите. В началото при него всичко беше просто - отчиташе само мажорните аспекти и даваше различни шаблони от типа: Юпитер (0) Слънце - аспект на щастието, Слънце (90) Сатурн – аспект на нещастието. Знаем, че в действителност нещата не са толкова прости. Ние в Академията  казваме „домове на здравето“,  а не „на болестите“ и при анализ разглеждаме също и 2 дом. Можем да се съгласим с Шестопалов, че 6, 8 и 12 домове са на болестта, когато говорим за болести, свързани с напрегнати аспекти на планети, които се намират в или управляват тези домове. Колкото по-многокомпонентна и нехармонична е връзката между елементите на здравните домове, толкова е по-вероятно да има проблем и съответно болест.

Дотук обърнах повече внимание на аспектите и управителите на здравните домове, но трябва да се наблюдава дали У6 формира напрегнати аспект към У8 или У12, към К2 и К8. Колкото повече такива напрегнати връзки има между елементите на домовете на болестите, толкова по-тежка ще бъде ситуацията.

Когато оста на възлите се намира в 2 - 8, 6 -12 домове, здравето в известна степен е отслабено. Нюансите са различни в зависимост от положението на възлите. Забелязали сте, че хора с възли по оста 6 -12 много обичат да се занимават със здравето си, да прилагат различни методики за укрепването му, диети и прочее. При професионалните медици – лекари и сестри – често има такова разположение на възлите. Това е чудесно, защото по-добре да се занимават с чуждото здраве, вместо със собственото.


Освен планетите-управители на знаците на куспидите на здравните домове, влияние оказват и планетите, които екзалтират тях. Управителите винаги ще дават фундаменталните проблеми, доколкото планетите, които екзалтират в съответния знак, са предпоставка за проблеми, които възникват от време на време. Ясно е, че това е вторият слой на интерпретацията и невинаги има необходимост да се наблюдава какво къде екзалтира. Но понякога се появяват ярки моменти, свързани с такива планети. Всеки знак си има свой управител, но не във всички знаци има планета, която да екзалтира. Например, К8 в Телец  има управител Венера, а Луната екзалтира в този знак. Нормално е да погледнем къде се намира Венера в картата, но е много полезно да видим къде е и Луната.

Друг пример: К12 в Козирог и освен Сатурн (управителят), се разглежда положението по знак и аспекти на Марс, който екзалтира в Козирог.

Понякога гледаш картата и не можеш да разбереш къде е проблемът, а се оказва, че е в планетата, която екзалтира в знака, свързан с болния орган. Освен това управителите на куспидите и екзалтиращите планети дават различен ефект.

Например при проблем, свързан със запек при К8 в Телец, може да се окаже, че Венера У8 стои благополучно в някой неутрален 3 дом и е хармонично аспектирана, а Луната е в Козирог в 12 дом и бидейки в това слабо положение, дава проблеми в тази област (от време на време при някой транзит).


ЪГЛОВИ ДОМОВЕ

Ъгловите домове са много важни и всичко, което попада в тях, влияе върху нашия живот. Формално те нямат пряка връзка с нашето здраве.

 • За 1 дом казахме, че е важен, когато има деформация на тялото или огнища на поражение в него.
 • 10 дом и МС – ако тук попадне наранен управител на здравен дом, това може да бъде показател за проблем със здравето, който да присъства цял живот. 10 дом е най-високо разположен в нашата карта и всичко, което е там, е, така да се каже, „на показ“. Здравословни проблеми възникват, когато наранен управител на 2,6,8,12 формира (0) с К10.
 • 4 дом – тук могат да се проявят наследствени болести, защото е свързан със семейството.

Има и друго, свързано с оста 4 -10: МС е горе - главата, а IC е долу – краката; ASC е дясната ръка, а DSC – лявата ръка. Имала съм ситуации в практиката, в които напрегнато аспектиран У6 в 4 дом дава проблем с краката.

Зала: Аз имам (Луна У1, Марс) в 10 дом съвпад К10 и още като бебе са ми правили операция на главата.

 • 7 дом - не оказва никакво влияние върху здравето. Най-много да даде болен съпруг/а или някакви проблеми в отношенията с партньора.

Зала: Виждал съм лекарски грешки по 7 дом.

Галанкина: Може да се случи, защото дава проблем при взаимодействие с някого.


ДИАГНОСТИКА НА ОРГАН <схема> Измислих тази схема за диагностика на органите, но сами разбирате, че тя представлява нещо твърде сухо, защото истинският живот е много по-богат и разнообразен. Но, при първоначален опит за диагностика на орган, е от помощ. Много мислих как да направя точковата система и в крайна сметка ми дойде интуитивно, но, ако решите, може да използвате друга, удобна за вас.

Идеята е следната: когато знакът е интерсептиран (включен), съответният орган винаги ще изпитва трудности и затова ще получи минус.

 • Гледайки наталната карта, ако искаме да диагностицираме основните органи на човека, трябва да тръгнем от съответния зодиакален знак. Важно е да установим дали е интерсептиран или не. Ако е така, поставяме -1.
 • Проверяваме дали този знак се намира на куспидата на здравен дом. Имаше пример в карта на жена, където Марс (180) Слънце, но никоя куспида на здравен дом не попадаше в знака Лъв. В такъв случай не поставяме минуси.
 • Ако установим, че знакът, който ни интересува, се намира на куспидата на здравен дом, това е голям проблем и аз приписвам -2 точки.
 • Гледаме какви планети се намират в него. Ако това са малефактори, то за всеки един поставяме по -1 точка.


Малефактори са Марс, Сатурн, Уран, Плутон и Черната Луна.

Управителите на 6,8,12 домове също са вредители и това може да бъде всяка планета: Луната, Венера, Юпитер, Меркурий и т.н.

 • След като определим знаците на здравните домове, разглеждаме статусите на техните управители. Например при К8 в Лъв ще ни интересува положението на Слънцето: дали се намира в интерсептиран знак или не. Ако някой от управителите на 6,8,12 домове е интерсептиран, прибавяме още -1 т.
 • Разглеждаме дали има напрегнати аспекти към куспидата на здравния дом. Броят на поразяващите аспекти дава съответния брой минуси, които прибавяме към общия сбор.
 • Ако управителят на здравния дом се намира в друг здравен дом, получава още -2 точки. Ако не се намира в здравен дом, тогава няма минус.
 • Ако управителят на здравния дом е поразен от вредители, за всеки напрегнат аспект прибавяме по -1 точка.
 • Ако управителят на здравния дом е слаб по знак – в падение или заточение, тогава получава -1 точка.
 • Ако зодиакалният знак, от който сме тръгнали да анализираме, не се намира на куспидата на здравен дом, няма да има минуси. Все пак гледаме дали има вредители в него, като за всеки наличен се прибавя по -1 точка. Ако управителят на този знак е интерсептиран, по още -1 точка. Ако няма вредители, няма минусови точки.

При анализ на сложни системи в организма е необходимо последователно да се разгледат всички знаци, които са свързани тях. Например при анализ на храносмилателната система трябва да се разгледат Рак (стомах), Дева (червата), Стрелец и Риби (черен дроб), Водолей  (жлъчен мехур).

По време на анализа, знакът, който събере най-голям отрицателен бал, ще покаже най-уязвимия орган.


УРОЛОГИЯ

Главният знак е  Везни:

 • Гледаме какви планети има в него (дори да не е в здравен дом).
 • Ако е интерсептиран – лошо, ако е интерсептиран в здравен дом – още по-лошо.
 • Главната планета  е Венера, тя регулира процесите на отделяне на различни продукти от организма. Изучаваме нейното положение по дом, по знак, аспекти и позицията на нейния диспозитор. Обръщаме внимание и на знака Телец, който може да даде някакъв нюанс.


Това момиче има сериозен проблем с бъбреците. Майка й разказа, че без видими причини през 2013г. бъбреците й отказват да функционират и е била на хемодиализа до 2015г. Трансплантират й  бъбрек от майка й същата година. В картата се вижда, че девойката има забележителна майка.

Да видим кое показва урологичен проблем.

 • К9 във Везни  - неутрален дом
  Родените през 1982-83г. имат Сатурн (0) Плутон във Везни  и то в края на знака.

Да приложим схемата:


 • Везните  не са интерсептирани – няма минус.
  Везните  не се намират на куспидата на здравен дом – няма минус.
  Във Везни  има два малефактора: Сатурн и Плутон, което дава -2 точки.
 • Анализираме Венера, която управлява знака Везни: тя има напрегнати аспекти с три малефактора: Венера в 8 дом; Уран У2, (90) Юпитер У12, (0) Меркурий в 8 дом У6, което прибавя още -3 точки.
 • Управителите на здравните домове са на трон: Юпитер У12 в Стрелец, Меркурий в 8 дом У6 Дева, Слънце У8 Лъв.
  Основната планета, свързана с урологията – Венера, е в 8 дом в Дева - в слаб знак, интерсептирана в здравен дом.
  Юпитер (0) Уран (90) Венера са важни аспекти, защото са свързани с внезапния отказ на бъбреците да функционират.
  Понякога, ако диспозиторът на основната планета е добре поставен, проблемът може да бъде решен. В дадения случай диспозиторът е Меркурий в 8 дом У6 - силен по знак, но в интерсептиран здравен дом.


Кой може да помогне на Венера? Единствено Луната в 4 дом в Телец, която е силна по дом, по знак, намира се в дръжката на „Кошница“ и тригонира към Венера. Проблемът е бил решен с помощта на майката.
 
Това е пример, в който знакът не е на куспидата на здравен дом, а възниква сериозен проблем по него.
 
Зала: Може ли да се каже, че с Уран У2 и Черната Луна във Водолей, проблемите ще се проявяват внезапно, неочаквано?

Галанкина: Да, защото Черната Луна също стартира такива редки процеси.

Зала: Може би този проблем е свързан с нервната система, заради Уран?

Галанкина: Възможно е, защото Меркурий в 8 дом (90) Уран У2.

Силната по знак планета всъщност е пълна с енергия. Оказва се, че всички тези управители на здравни домове, които ние смятаме за вредители, са изпълнени с енергия, те са мощни. А Венера, която управлява проблемния орган, обратно, няма никаква сила, потисната е.

Като взехме под внимание всички фактори, начислихме -9 точки.
 
Не може да се каже, че, ако сборът е над -10, този човек няма да живее, но след всички примери, които разглеждах, ми се струва, че до -5 е нормално. Когато имаме над -5, малко или много виждаме, че даденият орган е под напрежение.

От друга страна, как би могло това момиче да предпази своите бъбреци, след като проблемът е възникнал внезапно? Може да са се включили някакви транзити.

Източник:  http://uraniabg.com/Letni-shkoli-MAA
03. Галанкина О.А., Варна, 2019г.
Курс на тема: МЕДИЦИНСКА АСТРОЛОГИЯ

Предишна Подход за анализ на здравен проблем Следваща
Задвижва се от Silla.IO PHP Application Development Framework